Русия ни плаща дълга в брой

379
Русия ни плаща  дълга в брой

Русия е готова еднократно да изплати в брой дълга си към България в размер на 38.5 млн. долара, обяви вицепремиерът Сергей Собянин след заседанието на българо-руската комисия. Това е последната част от руския борч, която още не е изплатена.

 Въпросът не е дебатиран по време на комисията, защото ангажиментът за плащането бе поет от руския премиер Владимир Путин преди две седмици на среща със Сергей Станишев в Сочи. Първоначално се предвиждаше въпросната сума да се изплати с доставки на оборудване за АЕЦ "Козлодуй" и това беше записано в предишни протоколи от заседания на междуправителствената комисия.

Русия се отказа да иска и такси за производството на калашници у нас. България от своя страна също няма да има претенции по споразуменията за производство на оръжие, предоставени от бившия Съветски съюз. Това са се договорили експертите по време на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-тeхническо сътрудничество.

 След нея заключителен протокол подписаха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и руският вицепремиер Сергей Собянин, които са съпредседатели на комисията.

По оръжейните лицензи между двете страни има подписани 211 споразумения и протоколи. Всички те ще се считат за анулирани, обясни зам.-министър Явор Куюмджиев. Досега страната ни също имала финансови претенции по неспазването на част от споразуменията. Например руската страна е нарушила едно от тях, според което за Съветския съюз "Бета"-Червен бряг е трябвало да произвежда хиляди тежки военни машини годишно. Те обаче не се изкупуват и инвестицията от милиарди рубли остава за наша сметка, посочи зам.-министърът. Една от руските претенции пък беше за неплащане на такси при продажбата на калашници от родните заводи.

До края на годината ще бъде подготвено и подписано ново споразумение за военнотехническо сътрудничество, обясни Петър Димитров. В него ще се запише, че занапред отношенията ще се уреждат между оръжейните фирми и държавите няма да се намесват. Това ще има доста положителни страни за фирмите ни, обясни Куюмджиев. Според него руските заводи са претрупани с поръчки и затова наши оръжейници могат да произвеждат за тях.

Източник: в. "Стандарт"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg