С 4 трика крадат пари през интернет

1967
С 4 трика крадат пари през интернет

Стотици хиляди левове са откраднати чрез трикове от банкови сметки на българи през последните години, обяви МВР вчера. Колко са пострадалите и колко точно са източените средства изобщо не е ясно. Мнозина или не са разбрали, че им крадат парите, или не са подали сигнал, обясняват от ведомството на Цветан Цветанов.

Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет. Те обясняват, че съществуват няколко основни начина банкова сметка да бъде източена.

Внимание! Източват сметки през интернет

Стотици хиляди левове са откраднати от банкови сметки на българи през последните години, обяви МВР вчера. В същото време не се знае нито колко са случаите на измами, нито от колко сайта са извършени. Липсва и официална статистика за източените суми, тъй като редица от потърпевшите или не са разбрали, че им се крадат парите, или не са подали сигнал, обясняват от ведомството на Цветан Цветанов.

Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава изключително много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет. Те обясняват, че съществуват няколко основни начина банкова сметка да бъде източена.

Един от най-популярните начини за източване на банкови сметки е чрез така наречения "фишинг"(от англ. - риболов, но се изписва phishing).Според хората със средностатистическа компютърна грамотност обаче в случая става въпрос за лов на "абсолютни балъци" (от тур. - риби). Трябва да си изключително заблуден, за да се хванеш на подобен трик, коментират спецове в областта на информационните технологии.

Схемата е следната - софтуер генерира изкуствено имейли и изпраща съобщения, че има проблем с данните на потребителя. Затова той трябвало да изпрати име и парола до обслужващата го банка.

Експертите на МВР съветват да не се отварят писма от непознат подател или внимателно да се чете кой ги изпраща. В огромна част от случите електронният адрес на подателя е много близък до този на истинската компания, поясняват те.

Друг начин за източване на пари е чрез "фарминг". При този метод се използват фалшиви уеб сайтове, но не се изпращат писма. Просто изписвайки интернет адреса на определена финансова институция, зловредна програма ви праща към фалшив сайт с идентичен или сходен дизайн. Тази измама е на много по-високо технологично ниво и много често потърпевшите от нея изобщо не разбират овреме, че са били излъгани.

За източване на сметки се използвал и методът вишинг. Вишинг имейлите съдържат телефонен номер, на който се препоръчва да се обадят потребителите, за да потвърдят данните си. Още по-нов хит в този тип кражба е заразяването на компютъра с вирус, разкриват експертите. С него престъпникът получава пълен достъп до всички данни от компютъра на жертвата, в това число и банкови сертификати. След като крадецът се сдобие с данните на жертвата, източването на сметката вече е лесно.

Най-трудният начин за кражба на пари са така наречените човешки проксита(физически адрес на конкретния потребител). За заразяването на компютрите се използват хората, които се занимават с хардуерна или софтуерна поддръжка.

Според IT специалистите обаче това е изключително невероятен казус, който няма връзка с реалните компютърни измами. Експертите съветват да се използват легални антивирусни програми, чиято поддръжка на година е около 40 лева.

Как да се предпазим?

Универсалният електронен подпис е най-добрият начин да се предпазите от "хакване" на потребителско име и парола, категорични са специалистите. През последната година цените на услугата паднаха драстично и цената заедно с четеца за електронния подпис е около 60 лева.

Потребителите трябва да знаят, че никога обслужващата ги банка няма да им поиска потребителско име и парола, нито пък ще събира подобни данни по телефона, казва хай-тек специалистът Николай Горчилов. Според него, за да се минимизират рисковете от компютърни измами, е добре да имате надеждна компютърна защита и да не сваляте торент програми. При филмите и музиката рискът е по-малък.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg