Само застрахователи с частни здравни фондове

546
Само застрахователи с частни здравни фондове

Демонополизацията на здравната каса ще придобие изненадващ характер, ако мнозинството приеме идеите на Антония Първанова (НДСВ) и Йордан Цонев (ДПС). Те предлагат задължително здравно осигуряване да могат да извършват само лицензирани застрахователни дружества. За осъществяването на реформата ще са нужни промени в Кодекса за застраховане, пише в днешния си брой вестник „Сега“.

Според идеите частните здравни фондове, които работят в момента, ще трябва да се лицензират като застрахователи. А застрахователните дружества, които искат да работят като частни здравни каси, ще получат допълнителен лиценз за задължително здравно осигуряване. Всички те ще трябва да отговарят на определени условия.

За 2009 г. те трябва да наберат поне 100 000 осигурени лица. Впоследствие минималният брой на записаните трябва да стигне 500 000. Фондовете, които искат да работят като здравни застрахователи, трябва да имат регионални структури във всички областни центрове, минимален капитал от 15 млн. лв. и договори с нужния брой доставчици на здравни услуги, определени в Националната здравна карта. Тя още не е окончателно приета. Трябва да разполагат и с информационна система, която да позволява взаимодействие с НЗОК.

До 31 октомври фондовете и застрахователните дружества, които искат допълнителен лиценз, трябва да подадат заявления с документи за нужния капитал и за акционерите си. Комисията по финансов надзор има 1 месец да разгледа документите и да се произнесе дали дружеството може да започне да набира клиенти. От 1 декември до 15 февруари фондовете ще могат да набират заявления за осигуряване от гражданите. Списъците с набраните лица ще трябва да се представят на КФН до 25 февруари 2009 г.

До 1 март КФН ще се произнесе окончателно за издаването на лицензи, а до 15 март НАП ще разпредели служебно тези, които не са избрали застраховател. Предвижда се фондовете да заработят от 1 април догодина. Не е ясно как този срок може да се спази, при положение че проектът още не е внесен в деловодството на НС, а парламентарната ваканция е до 10 септември.

В законопроекта е предвидено в преходния период да се запази съотношението за поделяне на здравните вноски между НЗОК и частните застрахователи в съотношение 70:30.

Застрахователите няма да имат право да отказват неоснователно и системно плащания, да сключват договори с осигурени лица и да правят селектиране на риска в каквато и да е форма. Предвижда се от 2010 г. те да покриват целия основен пакет услуги в конкуренция със Здравната каса, като могат да предлагат и допълнителни услуги и различни цени. Това обаче няма да бъде позволено на НЗОК.

Решението за демонополизация на Здравната каса беше взето на заседание на Коалиционния съвет в "Катарино" преди няколко месеца, но по него още няма конкретни стъпки. От последния съвет на коалицията в Банско този уикенд стана ясно, че премиерът Сергей Станишев ще събере участниците в работната група, която подготви първоначалния проект - Антония Първанова, Йордан Цонев и Ивайло Калфин, за да изглади противоречията и да се стигне до общ проект. Според социалистите няма достатъчно време, за да се включат частните здравни фондове в осигуряването още от 2009 г.

НДСВ и ДПС обаче настояват да се реализира договореният вече модел. Той предвижда през 2009 г. да се осъществи т. нар. преходен период, в който Здравната каса и фондовете ще работят съвместно и ще си поделят парите от здравната вноска.

Пред "Сега" Антония Първанова обясни, че ЕК иска еднаква процедура за лицензиране на частните здравни фондове и на застрахователите. Сегашните фондове действат по Закона за здравното осигуряване, който, според Първанова, предвижда занижени изисквания за регистрацията и контрола. Тя цитира данни на КФН, според които 7 от общо 15-те частни фонда са във фактически фалит. За миналата година те са обслужвали 270 000 души, но 91% от договорите са на фирми и само 2384 са доброволни.

Първанова смята, че в коалицията има съгласие по проекта, но не можа да каже кога той ще влезе в парламента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg