Санираме жилища с 1 млрд. лв. от "пушек"

671
Санираме жилища с 1 млрд. лв. от

Държавата планира да подпомогне санирането на жилищните сгради най-малко с 1 млрд. лева. Парите ще дойдат от продажбата на "пушек". Става дума за свободните емисии от парникови газове, които се генерират от индустрията и са предмет на международна търговия.

От тях в хазната могат да влязат около 1 млрд. евро, каза вчера екоминистър Нона Караджова. Желанието ни е по-голямата част от тези пари да бъде насочена към хората под формата на безвъзмездна помощ.

Санирането ще се извършва по т. нар. схема за зелени инвестиции. По нея страната ни разполага с около 200 хил. емисионни въглеродни единици, които може да продаде извън квотите на предприятията, заложени в националния план за парниковите газове, обясни зам.-министърката Евдокия Манева.

Все още не е уточнено какъв ще е размерът на безвъзмездната помощ за потребителите. Имало вариант тя да е 90% към 10% самоучастие.

Работи се по два варианта. Единият е парите да минават през Националния доверителен екофонд. Другият е финансиране чрез банка, която да предлага средствата под форма на кредити.

Министър Караджова съобщи още, че държавата ще спре да издава нови разрешителни за добив на инертни и кариерни материали. Проучване показало, че нуждите на страната са обезпечени.

Междувременно парламентът реши да се премахне регистрационният режим на експертите, които изготвят докладите по ОВОС - оценка за въздействието на околната среда. В бъдеще възложителите ще си избират експерти на пазарен принцип.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg