Съживяват два енергийни проекта на Дунава

553
Съживяват два енергийни проекта на Дунава

Възстановява се работата по два хидроенергийни проекта на река Дунав, реши вчера правителството. За изпълнението на комплексите, които са замислени още през историческата 1956 г., е създадена междуведомствена група, ръководена от министър Петър Димитров.

Дава се зелена светлина за съживяването на проекта за комплекса "Никопол-Турну Мъгуреле". Ще се изгради хидротехническия възел, който ще свързва през Дунав двата града, освен това от двете страни на брега ще се построи по една ВЕЦ с мощност 440 мегавата. Строителството на съоръжението е останало на ниво първа копка през 1977 г.

Изграждането му ще осигури евтина и екологично чиста енергия, убедени са привържениците на позабравената идея. Очаква се заради комплекса да се развият комуникациите в региона и да се даде тласък на туризма. Нов живот се вдъхва и на проекта "Силистра-Кълъраш", който включва изграждането на язовирна стена и водно-електрическа централа с мощност 265 MВ.

Около 2.5 млрд. евро ще бъде стойността на единия комплекс, но това са проекти, които се изплащат на 100%, каза за Стефан Модев, деканът на Хидротехническия факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия. След 7-8 години използване ще бъдат възстановени направените разходи, както стана с комплекса "Железни врата", който е между Сърбия и Румъния. Сега на практика за комшиите това е една "атомна" централа, която произвежда ток без пари, смята експертът.

Реализирането на проектите ще позволи производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с нулева емисия на парниковите газове. Ще се подобри използването на водите за промишлено водоснабдяване и напояване, ще се укрепи българският бряг и ще се подобри защитата от наводнения. За изграждането на проектите ще бъдат разкрити и нови работни места, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съживяването на проектите по Дунав е необходимо, като се отчитат намалелите енергийни мощности на страната ни. Двата комплекса бяха представени на енергийни инвеститори от Европа при срещите им с министър Димитров. Той ги презентира пред кандидатите за влизане в АЕЦ "Белене" - германската RWE и белгийската "Електрабел".

Междуведомствената група, която ще ръководи енергийният министър, трябва да анализира икономическата и екологичната ефективност и целесъобразност на проектите и ще проучва възможностите за публично-частно партньорство при тяхната реализация.
Не виждам опасности за околната среда, водното ниво ще се повиши, но няма да бъде опасно за хората, каза Модев. С изграждането на комплексите ще се раздвижи много дунавското крайбрежие и от двете страни. Защото сега имаме стари пристанища, които не отговарят на никакви модерни изисквания. Те ще бъдат реновирани и ще се изградят на по-високи коти.

Източник:в. "Монитор"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg