Сделката за Цигарената командвана от Германия

761
Сделката за Цигарената командвана от Германия

Сделката за "Цигарена фабрика Пловдив" е командвана от Германия, научи вестник "Стандарт". На Дойче Бьорзе (фондовата борса във Франкфурт) е софтуерът, който беше въведен у нас преди няколко седмици. Търговете за двете цигарени дружества бяха първите крупни сделки през новата система "Ксетра", въведена на родната борса на 16 юни.

И докато наддаването за "Слънце Табак" мина без проблеми заради участието само на един кандидат, сделката с пловдивската фабрика предизвика мощен скандал. Двама от кандидатите - пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, твърдят, че са подали по-високи оферти от спечелилата в последните минути на търга, но те не били приети. 78.18% от акциите на дружеството станаха собственост на "Сигма Консултинг" срещу 30.8 млн. лв.

Наддаването бе обявено между 11.30 и 12 ч. Търгът обаче е приключил 2-3 минути по-рано и това не противоречи на правилата, заяви Владимир Каролев. Той е шеф на "Балканска консултантска компания". Дружеството, заедно с "Еврофинанс", е консултант по раздържавяването на цигарените фабрики, наето от "Булгартабак холдинг".

Схемата, по която действа "Ксетра", е следната: при силна конкуренция и високи оферти към дадена акция позицията влиза в т. нар. волатилност. Тогава търговията с нея се спира автоматично от Германия, където е базиран сървърът на системата. "Оттам командват и софтуера, и хардуера, българин не може да се меси", отсече Каролев. След спирането на търговията, което е станало към 11.50 ч, тя е била възстановена 2-3 мин преди 12 ч. Брокерите на продавача са изчакали половин минута за по-висока оферта. След което са имали право да удовлетворят най-високата подадена до момента и да прекъснат търга, както е станало.

Тези правила са описани подробно на сайта на холдинга, във виртуалната стая за инвеститори, каза Каролев. Така наддаващите предварително са знаели условията.
Правилата по новата система са такива и са напълно спазени, коментираха и от борсата.
Сделката сега се проверява от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), прокуратурата и Комисията за финансов надзор.

Купувач на акциите на цигарената фабрика е свързаната с "Винпром Пещера" "Сигма консултинг". Местните хора подозират, че дружеството е купено заради апетитните имоти в центъра на града.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg