Сега е времето да се купуват акции

508
Сега е времето да се купуват акции

Никой не може с точност да даде прогнози кога ще свърши кризата. Със сигурност виждаме, че финансовата система в света изживява промяна и вече няма да бъде такава, каквато я познавахме досега. Тя ще търси своите нови пътища и нова физиономия. Това заявява в анализ за вестник “Стандарт” председателят на Съвета на директорите на Елана Финансов холдинг Камен Колчев.

В България влиянието й не е така силно както на развитите пазари, тъй като макар и вече да сме част от европейския пазар, нашият фондов пазар не е толкова развит. Дълбочината, с която се прояви тази криза, не беше очаквана. Трябва да отбележим, че вече наблюдавахме сериозно изчистване на системата, което може би ни води към завършека на негативните проявления. Кризата ще остави изводи у инвеститорите и участниците във финансовата система, които ще формират нейното бъдещо развитие. В момента има паника на фондовите пазари в целия свят.

Но когато те се стабилизират, нашата борса също ще се успокои. Ниските ценови нива на акциите в момента са доста атрактивни за покупка, така че борсата ще привлече активност от инвеститорите. Кога ще стане това, не може да се прогнозира. Можем със сигурност да кажем, че ще навлезем в един по-зрял период на развитие на нашия фондов пазар.

Като цяло икономиките в целия свят ще изпитат забавяне на растежа, това можем да очакваме и в България. Но не смятам, че има каквато и да е опасност за финансовата и икономическата стабилност в страната. Такъв вариант е много малко вероятен. Вярно е, че икономическият растеж няма да бъде в прогнозираните размери, очаква се да има забавяне. Българската икономика е свързана със световната, така че това е неизбежно. Но в дългосрочен план очаквам икономиката да се развива с добър темп и да привлича висок обем инвеститори.

Движението надолу на нашия фондов пазар продължава вече повече от година. Ипотечната криза в САЩ започна своето проявление от средата на миналата година.
Инвеститорите ще се успокоят, когато са сигурни, че системата е прочистена от т. нар. токсични влияния. Тогава ще бъде възможно и индексите да тръгнат в обратна посока нагоре.

Какво да правят хората с парите си?

Българската банкова система е сигурна, така че хората няма нужда да се притесняват да оставят парите си в банка. Инвестицията в ценни книжа е изключително добра в средносрочен и дългосрочен план. Цените на акциите в момента са на привлекателно ниски нива, така че една средносрочна (2-3 години) инвестиция в "кошница" от добре подбрани акции, мисля, че ще бъде доста успешна. Най-важното за инвеститорите сега е да не взимат панически решения относно парите си, да не продават акции или други активи на ниски нива, защото те автоматично губят възможността да компенсират спада в бъдеще.

Не бих предложил в този момент да се инвестира в имоти, тъй като според мен предстои корекция на цените на този пазар. Пазарът на земеделска земя се развива много добре, паралелно с развитието на земеделието в страната. Корекции в цените се очакват преди всичко при ваканционните имоти. Мисля, че това би се задълбочило като процес и би засегнало жилищностроителната индустрия.

Източник: вестник "Стандарт"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg