Шефове на пощите живели като шейхове

1056
Шефове на пощите живели като шейхове

Разсипия, злоупотреби и ощетяване на държавната компания "Български пощи". Това е разкрила пълната ревизия в пловдивското поделение на дружеството. В петък проверяващият екип се завърнал и вчера докладът с резултатите от проверката е представен на изпълнителния директор Милен Керемедчиев.

Злоупотребите са доста сериозни, ще проверим всичките поделения на пощите едно по едно, каза Керемедчиев.

Служителите на пощите са си живели райски, е показала проверката. Бившето ръководство на дружеството е раздавало апартаменти под наем на свои хора, които плащали между 50 ст. и левче за кв. м. Така сметката за жилище от 50 квадрата излиза по 25 лева на месец. Не е имало определени критерии как и на кого да се предоставят апартаменти, жилищният фонд на компанията се е ползвал по доста необичаен начин, коментира Милен Керемедчиев.

Пощите притежават 46 апартамента с размер от 50 до 170 кв. м площ, пръснати из цялата страна. Най-големият - с площ 170 кв. м, на ул. "Раковски" в центъра на столицата - близо до площад "Славейков", е бил обитаван от бившия шеф на пощите Енцислав Харманджиев. Той плащал за символичен наем - по-малко от 200 лв. на месец. 12 години не е правена експертна оценка на жилищата, наемът не е променян и няма обосновка как е определен размерът му.

В момента се прави нова оценка от експертите и ще бъде оценен от експерт оценители и определена пазарна цена за жилищата. Служителите на "Български пощи" ще ползват отстъпка от 20-30-50%, но ще се знае на каква база е определена цената, обясни Керемедчиев. Досега самият начин на разпределяне на тези апартаменти не е бил ясен. Ставал е със заповед на директора на съответното регионално поделение на пощите. Заедно с пълната оценка на жилищния фонд ще бъдат изработени и критерии.

Освен с апартаменти пощите са били ощетявани и с договор за доставка на резервни части за автомобилите, за която държавната компания е плащала на раздути цени. В конкурса за поръчката участвали две фирми, едната от които бил официалният вносител на автомобилите и частите.

Старото ръководство на пощите избрало другата фирма, която поискала със 70% по-висока цена, и то за неоригинални резервни части. Така автомобилните части излизат на "Български пощи" 10 пъти по-скъпо, отколкото тези, които се предлагат в момента на пазара. 960 000 лв. е офертата на спечелилата фирма, срещу 600 000 лв., колкото предложил официалният вносител на автомобилите. Договорът ще бъде разтрогнат, заяви Керемедчиев.

В края на миналата седмица той огласи и измама, открита в една от пощенските коли в пловдивското поделение. Служител е алармирал за устройство за превъртане на километраж и кражба на гориво, съобщи още Керемидчиев. То е било монтирано под кожата на седалката и е било трудно откриваемо, което говори за сериозна организация и вероятно участие в организирана схема.

Контролният орган ще продължи мащабните проверки в другите поделения в страната, но ще прави и внезапни ревизии на вече проверената пловдивска станция.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg