Ще топлят Централна гара със слънчева енергия

4196
Ще топлят Централна гара със слънчева енергия

До края на май ще бъде обявен търгът за ремонт на Централна гара в София. Това каза пред "24 часа" зам.-шефът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев. Финансирането е около 25 млн. евро и е осигурено по Оперативна програма "Транспорт" и от НКЖИ. 20 млн. евро са европейскита пари, а железопътната компания ще вложи 5 млн. евро.

Това обаче е ориентировъчна цена, тъй като крайната ще я определи търгът.

Ремонтът на гарата става 8 години след като тогавашният транспортен министър Николай Василев се бе възмутил от състоянието и дори лансира идея за събарянето . След това щеше да бъде давана на концесия, което не се случи, но пък бе направен конкурс за прединвестиционно проучване как да изглежда тя. Най-добрите му идеи ще бъдат използвани при сегашното обновяване.

Ако няма обжалвания на търга в съда, проектирането и строителството ще започнат от есента тази година. Очаква се новата гара да е готова през 2014 г.

Тръжната документация предвижда цялостна подмяна на фасадата на сградата, като цялото огромно здание ще бъде изолирано, а остъклените части ще бъдат с енергоефективни материали. От изпълнителите се изисква да решат вътрешното пространство, което да бъде на нива и в него да има повече търговски площи.

Чакалните на гарата пък ще се топлят и от слънчева енергия, която ще идва от фотоволтаици на покрива. Целта е целият този огромен комплекс да ползва по-малко енергия, а хората да не студуват, както е сега. Ще се осигури и връзка между метрото и гарата.Офертите за проектиране и изпълнение на ремонта ще бъдат оценявани, като цената е с тежест 60%, а 40% - техническа оферта.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Darya
# 0
21:05 | 12 May 2012
Superb information here, ol'e chap; keep burning the midinght oil.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg