Скандали в Петрол АД

2417
Скандали в Петрол АД

Огромен скандал се развихря в една от най-големите български компании - дистрибутори на горива "Петрол" АД. Денис Ершов, член на надзорния съвет и акционер с 47.5% във фирмата майка "Петрол холдинг", обвинява в престъпления и документна измама Митко Събев, шеф на надзорния съвет на компанията.

Това става ясно от тъжба на Ершов до Върховна касационна прокуратура.

Бизнесменът Денис Ершов твърди, че Митко Събев, сочен за един от най-богатите българи, го е представлявал незаконно на заседание на надзорния съвет, състояло се от 9.00 ч на 27 май 2010 г. Но само 15 минути преди това Ершов пред 4-ма свидетели е оттеглил пълномощните, с които Събев има право да го представлява на събранията на ръководството.

Вот на недоверие

Пред прокуратурата Денис Ершов обяснява, че с оглед на многото си задължения и доверието, което имал в Митко Събев, му предоставил два броя пълномощни - да го представлява, гласува и взема решения от негово име в заседанията и работата на надзорния съвет на "Петрол" и пред съвета на директорите на "Петрол холдинг". На 21 май 2010 г. Ершов по електронен път получил от асистентката на Събев покана за свикване на заседание на надзора на "Петрол" при изрично определен дневен ред. Бизнесменът се усъмнил в някои от действията и коректността на съдружника си и същия ден писмено го уведомил, че оттегля пълномощните си за двете дружества.

Драматичният 27 май

Ето какво пише Ершов до прокуратурата: "Лично му връчих уведомлението на 27 май, около 8.45 ч, в сградата на "Петрол" АД на бул. "Черни връх" 43 в софийския квартал "Лозенец". Видях се с него, когато той излизаше от асансьора и се насочваше към своя кабинет на 12-ия етаж. Лично му прочетох целия текст пред 4-ма свидетели. Той ми заяви, че разбира и повече няма да ме представлява в заседанията на надзорния съвет на "Петрол" АД и на съвета на директорите на "Петрол холдинг", включително и на заседанието на надзорния съвет, което трябваше да се проведе на 27 май. Заяви, че не може да ми върне пълномощните в оригинал, тъй като ги е изгубил."

Пред кабинета на Митко Събев по това време били другите членове на надзорния съвет - Стоян Кръстев, Иван Нейков, бивш социален министър, и Неделчо Прошков, бивш шеф на Спортния тотализатор и на Българския съюз за физкултура и спорт. Събев ги уведомил, че планираното за същия ден заседание на надзора няма да бъде проведено, тъй като Ершов заминавал за Белград по бизнес дела.

Изненада...

На 24 юни, почти месец по-късно, Ершов с изумление открил, че на 27 май все пак се е провело заседание на надзорния съвет. И то въпреки че изрично е оттеглил пълномощните си.

"Дневният ред е бил съвсем различен от заявения, като за моето име г-н Събев е гласувал "за" по пълномощие". Сигурен съм, че Иван Нейков и Неделчо Прошков не са присъствали на заседанието, тъй като те си тръгнаха, след като Събев го отмени. Впоследствие с много по-късна дата те са подписали протокола, тъй като г-н Събев ги е заблудил какво подписват", се казва в тъжбата.

Ролята на Стоян Кръстев

Стоян Кръстев е юрист, член на надзорния съвет. На 26 май той е изготвил писмено оттеглянето на пълномощното.

"Така че когато е подписвал протокола от заседанието на надзорния съвет на 27 май, той е знаел, че поставянето на подписа на г-н Събев е незаконно деяние. Кръстев е знаел, че такова заседание не е провеждано, тъй като Събев го отмени в негово присъствие. По този начин Събев е съставил неистински официален документ", казва Денис Ершов.

Той директно обвинява Събев, че с действията си е нарушил чл. 308 от Наказателния кодекс, тъй като е съставил неистински официален документ, а именно протокол от заседание на надзорния съвет с цел вписване на неверни обстоятелства пред Агенцията по вписванията.

Заплахата

На 24 юни у Ершов нараснало убеждението, че съдружникът му върши незаконосъобразни неща и той изискал от него книгата на акционерите на "Петрол холдинг", за да провери дали не са извършвани някакви поправки.

"Г-н Събев дойде в кабинета ми в централния офис на "Петрол" в София и заяви, че е унищожил изцяло книгата на акционерите. После каза: "Искаш по законния ред? Ей сега ще видиш как е по законния ред", се казва в тъжбата.

Ершов смята, че унищожаването на книгата цели да навреди на акционерите и е престъпление по чл. 319 от Наказателния кодекс.

Последвалият телефонен разговор между двамата бизнесмени е красноречив. "Събев ме заплаши: "Ще ти взема всичко. Имам връзки навсякъде - и в правителството и пред данъчните, и в съда, и в прокуратурата. Не можеш да направиш нищо срещу мен. Заплаши и живота ми с думите: "Ще те очистя", и категорично заяви, че ще отнеме всичките ми акции в "Петрол холдинг".

Сигналът до прокуратурата завършва с молба до районния прокурор да бъде образувано наказателно производство срещу Митко Събев, тъй като са налице законовите предпоставки на чл. 207 от НПК. В тъжбата се съдържали достатъчно данни, от които може да се предположи, че Събев е извършил множество престъпления.

За да възпрепятства бъдещи злоупотреби с акциите на "Петрол" и понасянето на материални и нематериални щети, Денис Ершов зове прокуратурата незабавно да изземе книгата на акционерите.

Не пускат адвокатите си на заседание

Вчера е имало събрание на съвета на директорите на "Петрол". На него Митко Събев не е допуснал адвокати на фирма "Кенедис".

"Кенедис" има договор с "Петрол" да извършва услуги като корпоративен секретар на петролната фирма и трябва да присъства на всяко заседание на съвета на директорите.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Krasen
# 0
13:07 | 2 July 2010
Леле, Митак знаеш ли не си бог-------------..за каквото се мислят повечето мутри........, но лека полека времето им изтича....те сами ще се изпозастрелчт както винаги става............Истината е че приятели няма когато се упре до интереси и пари..............има само вечни интереси..........
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg