След брекзит: бум на български студенти на Острова

3073
След брекзит: бум на български студенти на Острова

Вместо да охлади ентусиазма за следване във Великобритания, очакването за брекзит засилва интереса на българските кандидат-студенти. Това отбелязват от компанията посредник за кандидатстване в чужди университети "Интеграл".

Островът продължа да е номер едно сред държавите, които нашите младежи предпочитат за продължаване на своето образование. Интересът е толкова голям, че България е в топ 10 на европейските страни, изпращащи най-много студенти там. Нареждаме се заедно със страни като Германия, Франция, Гърция, Италия и дори изпреварваме далеч по-многобройните по население Полша и Румъния.

Около 2300 българи кандидатстват през последните години за университети във Великобритания, като около 1800 биват приемани, заявиха от "Интеграл". Очакванията са тази бройка значително да се повиши в следващите две години, посочва вестник "Стандарт".

Повечето нашенчета, които тази есен ще заминат да учат във Великобритания, всъщност са кандидатствали преди година, когато изобщо не се очакваше насрочването на референдум за излизането на страната от ЕС. След като резултатите от него са вече факт, очакванията са много български младежи, които са отлагали заминаването си за там, да направят тази стъпка.

Целта е да изпреварят евентуалния брекзит, който може да затегне условията за прием и издръжка в островната държава. Интересът към образование във Великобритания не стихва, въпреки че таксите за следване там никак не са малки - около 9000 паунда годишно.

Причината е, че Островът предлага най-голямо разнообразие от специалности и най-уредената система за настаняване и финансиране на студентите, обясняват от "Интеграл". От миналата година студентски кредити се отпускат вече не само за магистърски, но и за бакалавърски програми.

"След резултатите от референдума се свързахме с правителствената организация, която отговаря за студентското кредитиране във Великобритания и оттам ни увериха, че каквото и решение да се вземе, студентите, които започват следването си през 2016 г., са в заварено положение и ще получават финансирането си до края на следването", казва Цвети Антова от "Интеграл".

Не се очакват промени в условията и в следващите две години. С около 1500 нови български студенти всяка година Германия се нарежда на второ място сред образователните дестинации за нашенчетата. Сравнително новите по популярност сред нашите кандидат-студентите Холандия и Дания също набират скорост.

Тамошните университети предлагат голямо разнообразие от програми на английски език, като в някои от тях има възможност за придобиване на две специалности по време на следването. В Холандия и Дания нашите младежи отиват да учат предимно международен бизнес и мениджмънт, информационни и комуникационни технологии, маркетинг, европейско право, хотелиерски мениджмънт, туризъм и мултимедия, дизайн и комуникации.

Очакванията са към Страната на лалетата тази есен да отпътуват над 550 българчета, които ще се обучават в 28 холандски университета. Холандия въведе преди година нова политика за финансиране на чуждестранните студенти от ЕС. Те могат да получават до 1016 евро на месец от холандски студентски фондове.

Част от сумата се оформя като заем, а другата се дава безвъзмездно. Отпускат се и кредити за покриване на таксите за обучение, които са 1951 евро годишно, като изплащането е до 2 г. след завършването, с минимална лихва.

Въпреки че в Дания висшето образование е без никакви такси, тази есен се отчита лек спад на българските младежи, които ще заминат натам - около 150. Причината е, че страната намали бройката за прием, университетите прекратиха някои специалности на английски, а изискванията за хорариум от часове, минимален успех и езикова подготовка бяха завишени.

Сред дестинациите за българските кандидат-студенти са и Швеция, и Франция заради ниските такси на обучение. Между 50 и 100 българи заминават да учат висше образование в САЩ всяка година. По-скъпото обучение и отдалечеността ограничават избора на американски университет.

Етично хакерство - хит за бъдещите IT специалисти

Етично хакерство (ethical haking) е една от новите специалности, която тази година е хит сред българските младежи, заминаващи да учат компютърни науки в чужбина. Водещите европейски университети всяка година предлагат нови интересни специалности, за да привлекат студенти, заявяват от "Интеграл".

Миналата година бъдещите IT спeцове с приоритет са записвали да учат Компютърни игри и дизайн, тенденцията се отчита и тази година. Police studies, Religion, conflict and globalisation, Asian trade management са други нови атрактивни дисциплини, избрани за следване зад граница през новата учебна година от българчета. Сред модерните дисциплини са и нанотехнологии, neurosciance.

Особено търсени са нови специалности в сферата на екологията в холандските университети. Там учебните заведения реагират много гъвкаво на икономическите промени - на всеки 5 г. от учебните планове отпадат специалности, за които има пренасищане на пазара и се появяват нови, които се търсят от бизнеса. Така например Дания преди година сви приема си за компютърните науки, обясняват от "Интеграл".

Канада и Лихтенщайн с изгодни оферти

Канада, Нова Зеландия и Лихтенщайн са най-новите дестинации, към които тази есен ще се отправят няколко български студенти. В тамошните университети те са намерили интересни програми на английски език. В Лихтенщайн, например, дават почти 100% гаранция за реализация. Бакалавърски и магистърски степен по архитектура и бизнес администрация там се учи по заявка на конкретни компании.

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg