Совалки в Лондон за “Кремиковци”

724
Совалки в Лондон за “Кремиковци”

Лакшми Митал готви спасителен план за "Кремиковци". Милиардерът, който е по-голям брат на собственика на комбината Прамод, търси вариант да придобие контрол над завода. Тази новина разкриха пред вестник "Стандарт" брокери от Лондон.

Лакшми е натоварил подчинените си да сформират работна група, която да намери най-удачния вариант за влизане в собственост. Според условията на облигационния заем на "Кремиковци", ако комбинатът смени притежателя си преди 2011 г., собствениците на бондовете могат да поискат предсрочно изплащане. Затова продажбата може да "изстиска" сериозен финансов ресурс от Митал. Прамод ще дължи на облигационерите номинала на емисията от 325 млн. евро плюс 1% отгоре за всяка от облигациите. Той вече е планирал срещи с тях, според новините от Ситито.

Самите държатели на бондове се молят големият и състоятелен брат да поеме комбината и така да реши и техните проблеми. През май предстои поредното лихвено плащане по емисията, за което трябваше да бъдат осигурени 19.5 млн. евро още през февруари в специална сметка при доверителя на емисията "Лоу Дибенчър". Тогава обаче с тези пари бяха платени забавените заплати на работниците в "Кремиковци".

Междувременно украинският олигарх Константин Жеваго също прави опити да влияе на облигационерите. Доктор Z, както го наричат облигационерите, е провел срещи с представители на три от фондовете, държащи най-големи дялове от емисията. Както е известно, четири големи хедж фонда имат книжа за около 100 млн. евро или почти една трета от емисията. Те са QVT, "Йорк Кепитъл", "Марс Кепитъл" и "Мур Кепитъл". На срещи с тях украинският милиардер се похвалил, че е сигурен собственик на комбината. Жеваго е имал среща и с останалите облигационери, които са представлявани от "Хулихан Локий". Засега обаче няма потвърждение, че той е успял да ги убеди да продадат облигациите си.

Човек на украинеца от няколко седмици надзирава работата на "Кремиковци", научи "Стандарт". Това е Виктор Демянюк, разказаха хора от "Кремиковци". Съгражданинът на Жеваго също има бизнес у нас, той е собственик на "Руа България" и "Български метални тръби" в Лом. Дружествата произвеждат тръби и метални конструкции. Демянюк посещавал често комбината от името на Жеваго, но от няколко седмици насам не се е мяркал. Според лондонските слухове това потвърждавало и новината, че Жеваго все още не може да намери пари за "Кремиковци".

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...