Спадът на имотния пазар продължава

410
Спадът на имотния пазар продължава

Тенденцията за спад на активността на пазара ще се запази и през следващите 6 месеца. Това прогнозира председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Лъчезар Искров.

Цените на жилищата у нас достигнаха своите пределни цени в първите 4 месеца на годината, каза още браншовикът. От тогава до сега нарастването е незначително. Лично моята прогноза е, че можем да очакваме поевтиняване на жилищните имоти от средния ценови сегмент - от 1200 до 1600 евро за квадратен метър, при положение че имотите не се намират в престижни квартали или имат добра комуникация. Предполагам, че спадът до края на годината ще достигне 5-6 процента. Най-добре вървят продажбите в ниския сегмент - под 950 евро за квадрат. Там всичко предложено на пазара се пласира сравнително бързо, още "на зелено". Като цяло обаче сделките се сключват доста по-бавно, отколкото преди година, уточни Искров.

Поскъпването на разходите по поддръжката на жилищата ще накара много хора, решили да инвестират в нов апартамент, да се откажат от намеренията, прогнозира още шефът на НСНИ. До отдръпване на повече потенциални купувачи от пазара води и нарастването на лихвите по ипотечните кредити. Това от своя страна ще доведе до активизиране на търсенето на имоти за наемане, защото в един определен момент може да се окаже ,чу е по-изгодно да се живее под наем, вместо да се изплащат скъпи жилищни заеми, добави той.

Според Лъчезар Искров банковата криза на Запад дава отражение у нас освен с повишаване на лихвите и чрез забавяне на реализацията на някои големи проекти за изграждане на бизнес имоти - офиси, търговски площи, логистични центрове. Поскъпването на паричния ресурс в Западна Европа ще доведе до отлагане на пуска на някои молове и търговски центрове. Но като цяло не смятам, че кризата ще има чувствително негативно отражение върху целия пазар на недвижими имоти в България. Не бива да забравяме, че голяма част от инвестициите у нас се насочват към инфраструктурни проекти, които се финансират от държавата. Пресилено е да се говори, че ипотечният срив в западните държави ще се повтори и у нас, прогнозира браншовикът.

Сегментът на ваканционни имоти в известна степен бе засегнат най-силно от ипотечната криза в западните държави и най-вече от проблемите на инвеститорите във Великобритания и Ирландия, каза още Искров. Доскоро гражданите от тези две държави бяха основните купувачи на жилища и терени за застрояване в големите български курорти - Банско, Пампорово и по Черноморието.

От началото на годината те от инвеститори се превърнаха в продавачи и изкараха купените преди година-две жилища на пазара. В резултат предлагането в тези райони на ваканционни имоти значително превиши търсенето, като това важи особено за Слънчев бряг, уточни шефът на НСНИ.

През последните месеци се наблюдава тенденция на чувствително навлизане на нашия пазар на недвижими имоти инвеститори от Русия и други страни от ОНД, както и от държавите от Прибалтика, каза Лъчезар Искров. По приблизителни изчисления в момента сделките с чужденци в сегмента на ваканционните недвижимости се падат на инвеститори от бившите съветски републики. Те в известна степен компенсират оттеглянето от нашия пазар на англичаните и ирландците, добави той.

Руските клиенти предпочитат имотът да не бъде „на зелено", да бъде вече построен и в завършен вид. Руският купувач се насочва към имоти със средно и над средно качество и обръща внимание на природно-климатичните условия, на времето за пътуване от точка до точка, обсъжда се и факторът цена, който влияе върху акта на купуването. Руските инвестиции в недвижими имоти са в т.нар. втори дом - жилища по нашите курорти.

Наблюдава се тенденция за покупка на жилища в по-малки населени места за живеене постоянно в България от по-възрастни руснаци. Има интерес към Благоевград и Сандански.
Навлизането на руснаците на нашия пазар ще накара строителите да повишат качеството на предлагания продукт, прогнозира шефът на НСНИ.

В известна степен новите проекти, които сега започват да се реализират, са съобразени с по-високите изисквания на клиентите. Инвеститорите вече се ангажират да изграждат и инфраструктурата в района, а не само да гледат как по-бързо да продадат "на зелено" имотите и да търсят да купят друг парцел за застрояване. Не бива да забравяме, че все още цените на ваканционните имоти у нас са доста по-ниски, отколкото в Гърция, Кипър, Италия, Франция и Испания, където руснаците през последните двайсетина години инвестираха традиционно, добави браншовикът.

Според Лъчезар Искров в сегмента големи проблеми с реализацията ще имат главно имоти на трета или четвърта линия с лоши комуникации и неизградена инфраструктура. Вече има значителен спад в цените "на зелено" на подобни имоти и може би ще се наложи те в движение да променят концепцията си.

Източник: в. "Монитор"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg