Сривът в туризма се размина

523
Сривът в туризма се размина

До 15% ще е спадът в приходите от туризъм за летния сезон. Това прогнозира Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), като поясни, че предположението й се базира на вече финансово приключени месеци за фирмите, с които тя работи. Поради кризата много от плащанията са забавени и това създава впечатление за по-сериозен срив в приходите.

Огромният проблем на бранша е, че макар входящият туризъм да е експортен продукт, предишното правителство не отпусна нито лев от обещаните 500 млн. лв. за подкрепа на родния износ, недоволстват от туристическите агенции. И тъй като банките не отпускат или много трудно отпускат оборотни кредити, междуфирмената задлъжнялост в сектора може да продължи да се увеличава до няколко месеца след приключване на сезона, коментира още Донка Соколова.

През това лято на морето цените се оказаха изключително сегментирани, обясниха особеностите на сезона от бранша. Продаваше се на отделни зони и за това разликите в цените между Южното и Северното Черноморие се измерваха в пъти, казаха туроператори.

Цената се определяше от това дали обектите са на първа или втора линия, какъв тип пакет предлагат, включени ли са допълнителни услуги. Ресторантите, които работят в обсега на хотелите, предлагащи пакети all inclusive, са много по-изгодни от тези, които са по-далеч от тях. Като цяло обаче ресторантите освен че не запазиха обслужването, понижиха качеството и не дадоха адекватни цени, каза Станислав Новаков от държавната агенция по туризъм.

Поне 12% ще бъде ръстът на руските туристи за сезона, като причина за това са навреме направените облекчения във визовия режим с Русия. През юли 2009 г. България е била посетена от 75 хил. руски граждани, което е с 11.6% повече в сравнение с юли 2008 г., съобщава вестник „Московский комсомолец". По данни на Асоциацията на туроператорите в Русия с приближаването на септември запитванията за почивки в България са нараснали.

Единични туроператори са направили огромен пробив на иранския пазар, като гостите от тази страна са се ориентирали към морето и шопинга. Ръст са отбелязали и молдовските туристи, но те са изключително евтини туристи и при тях само се отбелязва бройка, но не и приход. За сметка на германския и британски пазар повече у нас са гостите от източноевропейските страни, но те също не генерират по-високи приходи. Осезаемо се е увеличил броят на френските гости у нас, като те предпочитат да кацат на морските летища.

Най-хубавото за туризма ни е, че българите бележат около 50% ръст спрямо предходната година, каза Донка Соколова. Тя допълни, че на фона на спад от 35% в туристопотока в Италия и около 25% за Гърция, сезонът у нас е повече от успешен.

Източник: Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg