Станишев повишава пътния фонд в държавна агенция

442
Станишев повишава пътния фонд в държавна агенция

Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" ще бъде закрит и на негово място ще заработи агенция от най-висок ранг - пряко подчинена на Министерския съвет. Това е политическото решение на премиера Станишев, съгласувано с партньорите от коалицията, съобщиха пред вестник "Сега" депутати. Официално новината трябва да бъде обявена в четвъртък след заседанието на МС. В момента фондът формално е под шапката на финансовото министерство.

Това ще е поредна мутация на пътното ведомство, което първо бе главно управление в строителното министерство, после стана изпълнителна агенция към него, а след това се превърна във фонд, командван от трима министри. В петчленния му управителен съвет влизат Пламен Орешарски (който е и председател), Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, зам.-министърът на транспорта Весела Господинова и изпълнителният директор на фонда Милош Поцков.

Решението за нова шапка на пътната инфраструктура идва след серия скандали за корупция и връзкарство във фонда, довели до замразяване на пари от ЕС и драстични нарушения в обществени поръчки, разкрити от одити на Сметната палата и транспортното министерство.

Веднага след назначаването си вицепремиерът Миглена Плугчиева обяви, че фондът е "болна агенция", която трябва да бъде санирана чрез спешни структурни и кадрови промени. Само така ще бъдат отпушени две от най-важните европрограми - "Транспорт" и "Регионално развитие". Станишев вероятно ще възложи на Плугчиева да наблюдава новата структура.

Така ще бъде сложена точка на старата война между две министерства - на строителството и на транспорта - за контрола над пътната инфраструктура и над огромните средства за строителство в сектора.

Вчера Асен Гагаузов, който винаги е искал пътищата в своя министерски портфейл, побърза да обяви, че правилното решение е фондът да стане агенция под контрола на МС. Той бе създаден с нарочна промяна в Закона за пътищата през 2006 г., а заработи от началото на 2007 г. Ето защо прекратяването му и раждането на новата агенция трябва да стане пак чрез ремонт на закона.

Промяната поставя пред ново изпитание трите партии от управляващата коалиция, които заедно с приемането на поправките в нормативния акт трябва да решат важни кадрови въпроси - дали да оставят Милош Поцков като изпълнителен директор, кой да влезе в управата на бъдещата агенция и какви да са партийните квоти.

Пътищата са поредният сектор, който минава на директно разпореждане на МС. Преди това премиерът Станишев "иззе" от земеделското министерство горите, които вече се управляват от държавна агенция. Наскоро създадената Държавна агенция за национална сигурност е със същия висок статут.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...