Стратегически инвеститор влиза в "Български пощи"

962
Стратегически инвеститор влиза в

Държавната компания "Български пощи" ще бъде изцяло преструктурирана. Това заяви Първан Русинов, зам.-министър на транспорта, с ресор информационни технологии и съобщения. До две седмици стратегията за преструктурирането ще бъде предложена на широка обществена дискусия. Пощите ще се разделят с монополното си положение и като част от процеса ще бъде и привлечен стратегически инвеститор от чужбина, поясни Русинов.

Докато стратегията за преструктуриране на компанията не е финализирана, не е ясно и на кой етап ще се търси инвеститор, както и какво ще е участието му.

Зам.-министърът обясни, че инвеститорът най-вероятно ще поеме част от дейността на компанията и в замяна ще финансира реорганизацията и ще предостави ноу-хау. Няма да каним инвестиционни фондове, а оператори със сходна дейност, уточни Русинов и добави, че държавата ще запази водеща роля в "Български пощи".

Новата структура на компанията неизбежно ще е свързана със съкращения на персонала, но процентът ще се уточни след преговори със синдикатите, каза той.

Преструктурирането на "Български пощи" е свързано с либерализацията на пазара на пощенски услуги, която се урежда с промени в Закона за пощенските услуги, минали на първо четене в парламента тази седмица.

Промените предвиждат пощите да задържат монопола си върху универсална пощенска услуга до 31 декември 2010 г., а Европейската директива позволява отварянето на пазара да се забави до края на 2012 г. В предприсъединителния договор на България е записано, че либерализацията трябва да влезе в сила от 2009 г.

Пазарът на парични преводи, куриерски услуги, хибридна поща и пряка пощенска реклама у нас вече е освободен.

Куриерските фирми, които по същество предлагат пощенски услуги, ще спечелят от либерализацията, защото могат да разширят набора от предлаганите услуги, като включат в него и неразрешените досега писма. Потребителите ще получат по-високо качество, а цените ще паднат, предполагат от транспортното ведомство.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg