Строят ВЕЦ с пари от фонд "Козлодуй"

1012
Строят ВЕЦ с пари от фонд

Пари по Международния фонд „Козлодуй" ще финансират изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 1.25 мегавата на територията на Рилския манастир. Отпуснатите средства по проекта ще са в размер на 2.9 млн. евро, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Това ще бъде одобрено на 18-ото заседание на Асамблеята на донорите на фондовете за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове в ядрените централи в Бохунице - Словакия, Игналина - Литва, и Козлодуй - България. То ще се проведе в Лондон и на него ще присъстват ресорният министър Трайчо Трайков и неговият заместник Мая Христова.

Предвижда се по време на сесията да бъдат подписани четири споразумения за финансиране от Международен фонд „Козлодуй" на обща стойност 12.2 млн. евро.

В британската столица министър Трайков ще подпише меморандум за безвъзмездна помощ в рамките на програмата за енергийна ефективност в публични сгради на стойност 5 млн. евро.

Предвижда се също изпълнителният директор на ДП „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Борис Пеков да подпише изменение и допълнение на Споразумението за безвъзмездна помощ за подпомагане ръководството на ДП РАО в проектирането и изграждането на национално хранилище за погребване на ниско- и среднократко живеещи радиоактивни отпадъци.

С изменението помощта се увеличава със 100 хил. евро, достигайки до 3.1 млн. евро.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg