"Супер Перелик" взе още 8000 дка гора от държавата

1286

Най-мащабната замяна на гори за последните години вече е факт. С подписа на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков от 28 май община Смолян получи 8000 дка държавна гора, която ще апортира в курорта "Супер Перелик", пише днес „Сега“. Огромният масив е разположен в Смолян, Пампорово и Мугла, а за да го получи, общината дава общо 10 000 дка разпокъсани терени на територията на лесничействата "Смолян", "Широка лъка", "Пампорово" и "Смилян".

Преди дни Юруков загатна за предстоящата сделка и уточни, че общината ще апортира взетия от държавата лес в дружеството, което изгражда проекта "Супер Перелик". Той цели да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център. От община Смолян вчера съобщиха, че с получените сега гори ще придобият 25%+1 акции. Основните акционери са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма "БК проджект".

Асенов е собственик на фирмата "Уинтер спорт", преобразувана по-късно на Спортно-туристически център "Перелик". Както "Сега" писа,"БК проджект" се управлява от Людмил Карауланов, а самата фирма е регистрирана на адреса на редакциите на вестниците "Капитал" и "Дневник" - ул. "Иван Вазов" 16 в София. Финансови партньори на "Перелик" са "Булброкърс" и "Алфа Финанс Холдинг", собственост на издателя на двата вестника Иво Прокопиев, и американският фонд "Грамърси файненшъл сървис".

Това не е първата горска заменка за този проект. Подобна сделка направи през миналата година и Кирил Асенов. След като получи сертификат за инвеститор първи клас, на 26 юли 2006 г. "Перелик" получи с подписа на бившия аграрен министър Нихат Кабил 2401 дка гори в Смолян и Пампорово срещу терени в различни краища на страната - Троян, Габрово, Плачковци, "Русалка".

До 2007 г. "Спортно-туристически център Перелик" получи и 2123 дка ниви в Смолянско отново чрез заменки, като в замяна даде на държавата свои 27 ниви с почти същата площ. Част от тази замяна е осъществена през юли 2005 г. от Асенов чрез фирмата му "Уинтер спорт".

За по-малко от месец Държавната агенция по горите, поверена на БСП преди няколко месеца, надмина всички досегашни рекорди по замени на гори, които се смятат за най-непазарния метод за уедряване на държавния горски фонд. Ведомството даде на частници над 12 000 дка държавни гори, при положение че предишното ръководство от ДПС за 3 години раздаде по този начин 8000 дка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg