Свършиха парите в бурканите

781
Свършиха парите в бурканите

Парите в бурканите вече свършиха. Всички средства, които са били извън банките и другите спестовни институции, са изчерпани. Около това мнение се обединиха банкери.

Въпреки че лихвите скочиха много от началото на годината, новите депозити нарастват с много бавен темп - 2.7% от януари до август, обясни шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. За сравнение през същия период на миналата година ръстът е бил 13%, обясни той.

Това означава, че въпреки депозитната истерия нови влогове в банковата система почти няма, защото няма откъде да дойдат, каза Хампарцумян. Ако у населението имаше свободни пари, то щеше да се възползва от изгодните предложения на трезорите.

Според Хампарцумян коментарите около кризата и банките били съчетани с градски, а понякога и със селски легенди.

Данни на БНБ показват, че през август тази година депозитите на граждани са на обща стойност 22.9 мврд. лв. За осем месеца нарастването е с около 600 млн. лв., докато миналата година за това време ръстът като обем е бил 2.5 млрд. лв.

Общият обем на кредитите за граждани до август е 18.4 млрд. лв. при 17.1 млрд. лв. за януари - август 2008 г.

Това означава, че въпреки затрудненията банките продължават да дават заеми, каза Хампарцумян.

Според статистиката излиза, че лихвите по депозитите са нараствали с по-бърз темп, отколкото тези по кредитите.

Банките са поели част от удара върху себе си и са намалили печалбата, твърди шефът на Уникредит Булбанк. Така например, през август спрямо януари средната лихва по ипотечен кредит се е увеличила с 0.6% до 10.13%. При депозитите разликата е 2.29 на сто до среден процент от 8.20% през август.

Хампарцумян представи и новия депозитен продукт на банката, който е на футболна тема. Уникредит е спонсор на Шампионската лига за 3 г. Депозитът се казва "Фен" и е за срок от 90 дни, с растяща лихва през втория 45-дневен период.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg