Тадаръков стана адвокат на предшественика си

1087
Тадаръков стана адвокат на предшественика си

Шефът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков е предприел яростна защита на своя предшественик Асен Друмев. Друмев бе отстранен заради сключени неизгодни наеми, ощетили държавата с 500 000 лв., а преди седмици бе обвинен и за неправомерно одобрени проекти по САПАРД със субсидия от близо 49 млн. лв.

Тадаръков призна, че по своя инициатива се е срещнал със заместник на главния прокурор, градския прокурор и дознателя по разследването за САПАРД. Той отишъл при тях с пълна папка с оригинални документи по всеки един от тези проекти за създаване на пазари на производители и е подчертал, че липсващият подпис при процедурата на одобрението им на заместника на Друмев Владимир Карамишев е технически пропуск. По думите на Тадаръков магистратите обаче заявили, че са запознати с тези документи и не поискали да останат при тях.

"Аз им казах на господата разследващи. Представете си, че Карамишев е болен, катастрофирал, заминал някъде другаде. Това означава ли, че заради този технически проблем трябва да се спре процедурата, след като преди това комисия от 19 души, сред които е и Карамишев, ги е одобрила", добави той.

Подобно на Асен Друмев, и Димитър Тадаръков атакува прокуратурата и заяви, че информацията й до медиите не отговаря на истината. Той посочи, че са одобрени 15 проекта, а не 14, както твърдят магистрати. От тях била изплатена субсидия само по един проект за 2.680 млн. лв., а 6 от фирмите се отказали и парите били прехвърлени по други мерки.

Виновни за четирите слабости на Разплащателната агенция, отбелязани от Брюксел и разгласени от ГЕРБ, се оказват други ведомства, заяви Тадаръков. За липса на достатъчно персонал и офиси той обвини министъра на администрацията Николай Василев. За слабостите във вътрешния одит вината била на агенция "Митници", която не изпращала одитни доклади до фонда за изплатените експортни субсидии на фермерите.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg