Такса смет ще се изчислява по нова методика?

1310
Такса смет ще се изчислява по нова методика?

Домакинствата у нас може да плащат такса смет според количеството отпадъци, което са изхвърлили. Това предвижда най-вероятният вариант за промяна на методиката за изчисление на налога, който се обсъжда в Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ).

В момента такса смет се изчислява като промил върху данъчната оценка на имотите на физическите лица. За нежилищни сгради като основа за пресмятане се използва отчетната стойност на обектите.

"Методиката трябва да бъде променена, тъй като е най-несправедливата. Обсъждаме различни варианти, като трябва да имаме решение през лятото, за да можем да направим и предложения за промени на съответните нормативни актове", обясни изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Според нея от другата година такса смет трябва да се изчислява по нова методика.

От Министерството на околната среда и водите също са поискали общините да проучат възможностите за нови варианти за смятане на налога, но не са дали краен срок за решение.

Според най-обсъжданата методика хората ще трябва да плащат за едно вдигане и извозване на боклука от контейнер с определен обем.

В момента това е възможно за фирми, като например в София таксата за един съд тип "бобър" е 1300 лева на година. В цената е включено само едно изпразване на отпадъците от контейнера в седмицата.

Източник: в. "Монитор"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg