ТЕЦ “Бобов дол” частна от днес

769
ТЕЦ “Бобов дол” частна от днес

Договорът за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол" между Агенцията за приватизация и купувача „Консорциум Енергия МК" АД ще бъде подписан днес, съобщиха от ведомството, ръководено от Тодор Николов.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри двустранно парафирания проект на договор за приватизационна продажбата на 100% от капитала на „ТЕЦ Бобов дол" на 21 август тази година.

Цената по сделката е 100 млн. лв., а предвидените инвестиции възлизат на 68.45 млн. лв.
Следприватизационни задължения на купувача по силата на приватизационния договор включват да приведе дейността на дружеството в съответствие с разпоредбите на Европейското общностно право относно контрол и опазване на околната среда от замърсяване, като осигури необходимите за това инвестиции; да осигури за срок от 5 години извършването на инвестиции за 35 млн. евро и др.

Цената на тон от произведените обогатени въглища в мина "Бобов дол" е 198 лв. с ДДС и няма да се повишава, съобщи междувременно Огнян Зарев, зам.-управител на мина "Въгледобив Бобов дол" и зам.-изпълнителен директор на мина "Открит въгледобив". Не се предвижда повишаване на цените, поясни още той. От мината се похвалиха, че през август е постигнат рекорден добив на въглища за последните три години. 22 хил. тона въглища са добити от подземните рудници. За сравнение - през последните три години са произвеждани по 7-8 до 10 хил. тона

"Кризисният период е отминал. Мината върви в правилна посока, очертава се добра перспектива за развитие. След като беше закупена от Христо Ковачки, бяха направени сериозни инвестиции за десетки милиони левове. Техниката непрекъснато се обновява", каза още Зарев.

Източник: вестник "Монитор", Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg