Токът поскъпва двойно при свободен пазар

545
Токът поскъпва двойно при свободен пазар

Токът ще поскъпне двойно, след като енергийният пазар у нас се либерализира и цените на електроенергията се определят свободно, на пазарен принцип. Това каза вчера Любош Павлас, изпълнителен директор на ЧЕЗ – България, по време на енергиен форум, организиран от Българската стопанска камара (БСК), пише в днешния си брой вестник „Новинар“.

Причината е в недостига на електроенергия след затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Други участници във форума също са на мнение, че токът ще поскъпне на 100 процента, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) спре да се намесва в определянето на цените. Така у нас електроенергията ще струва 140 лв. за мегаватчас, колкото е в Гърция и Турция.

В момента токът, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", предназначен за вътрешния пазар, струва 70 лв. В повечето съседни страни цената на електроенергията е 70 евро за мегаватчас.

За либерализация на цените на тока настоява бизнесът, както и доставчици на ток и топлофикации. Очаква се промяната, ако бъде одобрена, да стане факт след няколко години. В момента ДКЕВР регулира производството на ток и 90% от количеството отива за потребление на вътрешния пазар, а 10% е предназначено за свободния пазар.

При либерализацията потребителите ще имат възможност да избират доставчика на ток и цената, на която да купуват електроенергия. От БСК предложиха в тази връзка да бъде създадена електроенергийна борса, на която да бъдат определяни цените и количествата на електроенергията за вътрешно потребление и за износ, за да може доставчици и клиенти да се ориентират по-лесно.

На форума беше обсъден и проблемът за преноса на електроенергия, при който се губи около 54% от произведеното количество ток, докато стигне до крайния потребител. В останалите страни в ЕС енергията, доставена до потребителите, е 65%. Основните причини за това са ниската ефективност на електроцентралите и големите загуби при транспортирането.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg