Токът поскъпва шоково от 1 юли

964
Токът поскъпва шоково от 1 юли

Увеличението на цената на тока от 1 юли надмина и най-смелите прогнози. Вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) съобщиха, че средната цена на тока за бита ще се вдигне с 18%, пише днес вестник „Сега“. За фирмите поскъпването е още по-шоково - за малките предприятия с до 50 души персонал то стига до 33%. Този процент е максимално възможният, който комисията е изчислила, че може да разреши.

Мотив за увеличението са поскъпналите горива на международните пазари. Окончателното решение ще се вземе идната седмица.

Толкова голямо поскъпване на тока се случва за първи път от 6 години насам. За последен път българите претърпяха шоково поскъпване на електроенергията през 2002 г., когато токът за бита поскъпна с 31%, защото МВФ настоя тарифите за бита спешно да се изравнят с тези за индустрията. Тогава обаче бе въведена квота от 75 кВтч месечно евтин ток за домакинствата, която бе премахната преди две години.

В последните години имаше няколко поскъпвания на тока - 18% през 2003 г., 10% през 2004 г., 7.5% през 2006 г. и 10% през 2007 г.

Интересното е, че преди време шефовете на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, E.ON и EVN, поискаха по-скромни увеличения на цената - между 10% и 12%. Според докладите, които комисията качи на сайта си вчера, сега те настояват за по-голямо повишение, защото тогава не са сметнали, че НЕК и ТЕЦ-овете също ще поискат по-високи цени на тока.

При 18% поскъпване 1 кВтч в Западна България, която се обслужва от ЧЕЗ, през деня ще струва вече 18.21 ст. с ДДС, а през нощта - 11.79 ст. В Югоизточна България, която се снабдява с ток от австрийската EVN, цените ще са съответно 18.42 ст. и 10.57 ст. Най-висока цена ще има за жителите на Североизточна България, които се обслужват от немската E.ON - 18.79 ст. през деня и 11.22 ст. през нощта с ДДС.

Цената на индустриалния ток се вдига, но не с еднакъв процент за всички тарифи. Така например върхова електроенергия за фирми, която е най-скъпа, се повишава с 33%, но само за EVN. За ЧЕЗ поскъпването е едва с 15%, а за E.ON - около 20%. Вчера повечето работодателски организации отказаха коментар, докато не се запознаят по-подробно с тарифите.

Ако решението на ДКЕВР мине в този си вид, размерът на планираната в бюджета инфлация със сигурност ще бъде надминат. Той трябва да е 6.9% за цялата 2008 г., а до момента е вече 4.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg