Топъл дом през зимата срещу 50-60 лв.

1852
Топъл дом през зимата срещу 50-60 лв.

Топъл дом през зимата срещу 50-60 лв. Тази сметка изглежда непостижима за много хора, за които борбата със студа означава здраво бъркане в джоба.

Зимните месеци обаче може да не са чак толкова страшни, ако разчитате на камина или модерен климатик. Това показват сметките на Агенцията за енергийна ефективност, направени по сега действащите цени на всички видове горива.

50-60 лв.на месец за двустаен апартамент от 65 квадрата ще плащате, ако топлите с черни въглища. Цената им е сравнително висока, но те са най-калорични. Поради тази причина отоплението с тях излиза по около 60-65 лв. на месец за двустайно жилище от около 65 квадрата. Този вид гориво може да се използва, ако имате локално парно или камина. Тя обаче трябва да издържа на по-висока температура, която излъчват черните въглища.

Малко по-скъпо излиза огревът с дърва. За месец ще отделяте средно по 80-85 лв. С 5-10 лева отгоре излиза сметката с брикети. Под 100 лв. на месец ще е отоплението за газифицираните жилища, въпреки че цената на природния газ скочи в сравнение с миналия отоплителен сезон. У нас обаче домовете на синьо гориво са едва около 5% и много малко хора могат да се възползват от предимствата на природния газ пред парното.

При добре направени изчисления и наличие на модерни уреди отоплението с ток също може да ви излезе по-евтино от парното. Особено ако разполагате с модерни климатици от клас А или по-висок, които харчат много малко електричество.

Сметката за такъв климатик ще бъде малко над 50 лв. на месец. От съществено значение обаче е и в кое време на денонощието ще работи климатикът. Ако го ползвате предимно на нощна тарифа, със сигурност ще сте много по-доволни от сметката си, в сравнение с топлофицираните жилища.

В случай, че електромерът върти на дневна тарифа, сметката за тока може да скочи над 100 лв.

Електрическите печки обаче гълтат доста повече ток, като месечните разходи ще са приблизително като за парно, сочат сметките. При това положение ще трябва да плащате средно по 120-130 лв. на месец.

Сред още по-скъпите алтернативи се нареждат отоплението с пропан-бутан, газьол, нафта и дървесни пелети.

Източник: Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg