Църквата става фирма

494
Църквата става фирма

Църквата ще става фирма. Светият синод е решил да печели от наеми на имотите си и да кандидатства за пари от еврофондовете. Средствата ще влага в стопански дейности и строителство на приюти. Това съобщи пред вестник "Стандарт" Видинският митрополит Дометиан, който участва в Шестия църковно-народен събор на Българската православна църква (БПЦ) в Рилски манастир.

Църквата ни е богата на горски фонд, земя и недвижими имоти в големите градове, особено в София. Имаме сгради, които могат да се дават под наем, обясни Дометиан. За целта църквата ще привлече специалисти от другите ведомства, за да може по-успешно да се справим с тази задача. Това бе и една от темите, които 130-те делегати на събора обсъждаха вчера.

Заседанието започна точно в 10 ч в Рилския манастир с камбанен звън. В бившия киносалон на манастира, преустроен в заседателна зала, 200 делегати и гости изпяха "Многая лета" за патриарх Максим, клира на БПЦ и целия български народ. Малко преди това в манастира пристигна президентът Георги Първанов, който се срещна на кафе с патриарха. Сред гостите бяха просветният министър Даниел Вълчев, председателят на Висшия административен съд Константин Пенчев, зам.-шефът на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Ахмед Юсеин и евродепутатът архонт Слави Бинев.

Съборът бе открит от Негово светейшество патриарх Максим. В словото си той наблегна, че основна задача на делегатите е да извършат промени в устава на БПЦ. След това Сливенският митрополит Йоаникий даде думата на президента Георги Първанов. Той направи кратка историческа ретроспекция на ролята на БПЦ за съхранение на националния дух и идентичност през вековете. Веднага след закриването на официалната част обаче работата на Събора зацикли. Започнаха бурни дискусии около дневния ред. Въпреки че те бяха закрити за медиите, през вратата и прозорците на заседателната зала се чуваха разгорещените гласове на спорещите. Днес Съборът трябва да избере състава на Комисията по пълномощията, по изготвянето на проекторешение на Събора, както и за изготвяне на проектовъзвание към клира и народа. Делегатите трябва и да одобрят правилника за вътрешния ред.

Интрига се заформи и около проектите за промени в Устава на БПЦ. Делегатите недоволстваха, че са получили папките с документите едва при пристигането си в манастира. Причина за това е, че в последния момент е отпаднало предложението в бъдещите Събори да участват само духовници. Отпаднало е и проектопредложение, специално посветено на бъдещата работа на БПЦ с медиите.

Според заслужаващ доверие източник от висшия клир определени синодални среди са сондирали предварително настроенията сред вярващите по места за евентуално поставяне на въпроса за оттеглянето на патриарх Максим. Делегатите обаче са категорични, че това изобщо не стои на дневен ред. Очаква се днес да започнат обсъжданията за промени в Устава, които обещават да бъдат още по-бурни.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...