Цената на българското розово масло стигна 5500 евро килограма

843
Цената на българското розово масло стигна 5500 евро килограма

Институтът по розата в Казанлък успява да постигне най-високата продажна цена на розовото масло от 5500 евро/кг. Това съобщи за вестник „Монитор" проф. Недко Недков, директор на института. Според него тазгодишната реколта е значително по-добра от предишната. Затова общият добив на розово масло от всички преработватели ще достигне 3 хил. тона, което е с тон повече от предходната година.

Като цяло годината отново не е добра, поясни Недков, защото все още са далеч добивите от 80-те години, когато и дъждовете са били повече. Затова той предлага задължително въвеждане на капково напояване. Според него цената за такива инсталации ще бъде около 300-500 лв/дка.

3-4 тона розов цвят е необходим за добива на литър от скъпоценното масло, поясни проф. Недков. И тъй като качеството му е определено със стандарт, лошите климатични условия се отразяват само на количеството, но не и на самия краен продукт.

У нас в момента има 100 розопроизводители и 40 преработватели. Те обаче са твърде разединени и затова както по-дребните производители не могат да се преборят за по-високи изкупни цени, така и преработвателите не могат да постигнат цената на института по розовото масло. Цените на частните производители варират между 4 и 4.5 хил.евро за килограм розово масло. Прекупвачи обаче са изкупували розовия цвят при 1.7 лв. на кг, което, според Недков, е твърде ниско.

Другият проблем са парите, които се плащат на берачите. От института през тази година за прибирането на розовата реколта са плащали отначало по 75 ст., а към края на кампанията и по 80 ст. за килограм. Миналата година се е плащало около 50 ст. Тези собственици, които са плащали по 60 ст, не са намерили хора. Недков поясни, че в такъв случай събирачите предпочитат да отидат на череши или на ягоди, където хем похапват, хем отделят по нещо за дома, а и им плащат. Затова неизменна част от кампанията е удачна ценова политика към работниците.

Ние имаме 550 дка, които обираме с 450 човека. Обикновено 1 човек обира един декар. 36 хил. души са нужни за прибиране на реколтата за цялата страна, поясни Недко Недков.

Повишаването в цените на горивата пряко се отразява върху печалбата на производителите, коментира професорът и допълни, че цената на розовото масло не може да се вдига до безкрай.

36 хил. декара розови насаждения се отглеждат в страната, след като през 2001 са били едва 9 хил. дка. Тогава институтът по розата продава по един милион бройки разсадъчен материал на година, за да се увеличат спешно розовите култури. И докато тогава от института ги продават по 60 стотинки, сега цената е 1.2 лв. и вече се продават само 150 хил. бройки на година, за обновяване на полетата.

Около 1200 лв. на декар е струвало годишно отглеждането на розов цвят до третата година, когато се получава най-богата реколта. От миналата година цената е достигнала 1600 лв./дка, но със скока в разходите за горива сумата отново ще нарасне. Около половин милион лева е стойността на качествените инсталации за извличане на розово масло. Добрите частни производители, поясни проф. Недков, произвеждат около 200-300 кг розово масло на година. Той е убеден, че нито грам от новата реколта няма да остане непродаден.

Най-крупният частен производител отглежда 1000 дка розови насаждения и произвежда около 400-500 кг годишно.

България е без конкуренция в производството на розово масло в света, макар Турция също да произвежда свое. Самите турски преработватели признават нашето първенство, но те са създали също свои пазари, тъй като розовата вода е на голяма почит в арабския свят. Причината никой да не може да бие качеството на нашето розово масло, разясни проф. Недков, е, че освен почвените условия, единствено в Розовата долина температурната амплитуда е с разлика от 15-20 градуса между деня и нощта. Розата е подложена на много силен стрес и в резултат на него става натрупване на розово масло.

Основни купувачи на розовия ни продукт са Франция, Германия, САЩ, Япония. Освен познатото приложение на розовото масло за парфюмерията все повече то се купува за медицински цели и разработването на нови лекарства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg