Цената на пшеницата падна до 300 лв./т

433
Цената на пшеницата падна до 300 лв./т

Хлебната пшеница се търси по 280 - 300 лева без ДДС за тон, съобщиха от Софийската стокова борса (ССБ) вчера. От началото на годината цената є постоянно намалява. В момента на ССБ няма предлагане на пшеница, съобщава в. Монитор от днешния си брой.

Очакваната реколта у нас тази година е 3.3 млн. тона. Според главния изпълнителен директор на ССБ Васил Симов, стартовите цени за новата реколта ще бъдат около 300 лева за тон. Тенденциите са много оптимистични - очакват се добри добиви на ечемик, рапица и царевица, както за България, така и за света, каза Симов.

Брашно тип 500 сега се предлага на цена 600 лева/ тон без ДДС на ССБ. В момента няма търсене на брашно, а има предлагане в големи количества директно от производителите, казаха от ССБ.

Поевтиняването на житото и стабилизирането на цената му е световна тенденция. Реколтата на пшеница тази година в световен мащаб ще е с 52 милиона тона повече от миналогодишната и ще достигне 663 млн. тона. Очакваната за ЕС реколта е 140 млн. тона при 119 млн. тона миналата година.

В момента хлебната пшеница се изкупува срещу 275 долара за тон в САЩ, 337 долара/тон във Франция и 318 долара/тон в Германия. В Русия се очаква реколтата тази година да е 54 млн. тона, или с 6 млн. тона повече от 2007 г., а цената там в момента е 250 долара за тон. 21 млн. тона ще бъде реколтата в Украйна (със 7 млн. повече от миналата година), където в момента цената е 250 долара за тон.

Очакваната добра реколта може да компенсира скока в цените на горивата и тока и ще задържи цената на хляба, заяви Симов. Според него цената на олиото също трябва да се задържи на сегашните нива, след като цената на слънчогледовото масло в Ротердам се понижи до 1840 долара за тон и в момента е стабилизирана.

Добивът в световен мащаб на маслодайния слънчоглед тази година ще се увеличи с 12 на сто до 31.4 млн. тона. В България се очакват 830 хил. тона, в сравнение с 520 хил. тона през миналата година, каза още Симов.

С 25-30% повече площи с рапица са засети у нас през тази година в сравнение с миналата. Цента є обаче е почти двойно по-висока от 2007 г. заради засиленото търсене в производството на биогорива, казаха още от ССБ.

58.4 млн. тона е очакваната реколта на царевица в ЕС тази година, или с 10 млн. тона повече от 2007 г. Заради лошото време реколтата в САЩ ще намалее до 298 млн. тона.

Песимистичните очаквания вече качиха цената на царевицата и в момента в САЩ тя струва 300 долара за тон. В Украйна цената пада и в момента е 243 долара/тон, като заради очакваната добра реколта там (464 хил. тона) цената ще пада още, казаха от ССБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg