Цените на жилищата по цял свят падат, но не и в България

618
Цените на жилищата по цял свят падат, но не и в България

Цените на жилищата в много страни по света се понижават. Най-рекордни са спадовете в САЩ и Великобритания, където имотите стигнаха най-ниските си цени от 1992 г. насам. Ситуацията в България обаче не се е променила – жилищата продължават усилено да поскъпват, макар и пазарът да е по-умерен и по-балансиран от миналата година, пише днес вестник „Новинар“.

Поскъпването в сектора през тази година у нас е по-плавно, в сравнение с минали години. През 2007 г. имотите увеличиха цената си с около 35%, в сравнение с предишната година.

В началото на имотния бум у нас търсенето надвишаваше значително предлагането и това определяше цената. "Но с повишаването на стандарта на живот и икономическото развитие на страната през последните 20 години пазарът на жилища се балансира. Цените на имотите ще се покачват с много по-бавни темпове, в сравнение с предходните години, когато цената на жилищата се повишаваше с около 30% на година", коментира Мариана Даверова, директор строителство в KTG Building Group.

Балансът между търсенето и предлагането ще забави ръста на цените на недвижимите имоти през следващите години, добави Даверова.

През 2007 г. бе регистриран сериозният ръст от 35% в цените на жилищата. България се изкачи на първо място в света по ръст на цените, показа докладът на международната анализаторска компания "Global Property Guide". Според изследването цените на имотите ще продължават да нарастват и през тази година, но с по-ниски темпове от 12-15%.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на тази година средната цена на недвижимостите в България е нараснала с 6.8% спрямо същия период на миналата година, като, според статистиката, цената се е покачила от 1217 лв. на квадратен метър до 1300 лв. на квадратен метър. Най-скъпи са имотите в София, следват Варна и Бургас. Въпреки че има най-висока средна цена на жилищата, в сравнение с останалите градове в страната, столицата отбелязва най-нисък ръст от 2.4% за първото тримесечие на годината спрямо същите месеци на предходната година. Според експерти причината за това е пренасищане в предлагането на имоти в София

Въпреки това от бранша очакват цените да продължават да се вдигат, но с по-нисък темп. В момента квадратният метър в центъра на столицата стига и 2000 евро. За сравнение, квадратният метър в Берлин е около 1000 евро.

Една от причините България да държи челна позиция в класацията по ръст на цените на жилищата е кредитният бум в страната. Близо 80% от имотите у нас се купуват на кредит. В следващите 10 години около 15% от населението възнамеряват да си купят имот със заем, прогнозират от сектора. Според анализаторите, на фона на световната финансова криза, пазарът на имоти в страната остава устойчив.

В момента средната цена на едностайните апартаменти в Англия е 173 000 паунда, или близо 424 000 лв. Това е с 14 000 паунда (около 35 000 лв.) по-малко, в сравнение с октомври миналата година. Основната причина за падащите цени на жилищата е повишаващата се инфлация, която принуди банките да увеличат лихвите по ипотечните кредити и да повишат вниманието си при отпускането на заеми. Английската национална банка обяви, че от началото на годината до месец май одобрените ипотечни кредити са спаднали с 64%, като банката е отпуснала едва 42 000 жилищни заема през май, в сравнение с 57 000 през април.

Според анализатори американските апартаменти стават изключително изгодни за европейците заради поскъпването на еврото спрямо долара и ипотечната криза в САЩ.
По данни на британската агенция за недвижими имоти Knight Frank спад на цените в сектора се отбелязва още в Италия, Швейцария, Япония, Германия и Швеция.

Инфлацията и пренаситеният жилищен пазар в силно развитите икономически страни като Щатите и Великобритания доведоха до занижаване на цените на жилищата почти в цял свят. Само 13 страни регистрираха значително покачване на цените на имотите. На челно място е Китай с приблизително 40% увеличение, следван от Словакия, Сингапур, Кипър, Австралия и Тайван. Един от лидерите е и България. Причина за това са бързите темпове, с които се развива строителството у нас, както и кредитната политика, която водят банките в страната.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg