Университетите за първи път от години намаляват приема на студенти

2016
Университетите за първи път от години намаляват приема на студенти

Демографската криза и увеличаващият се брой на заминаващи да учат в чужди университети принуди родните висши училища за първи път от години да намалят планирания прием на първокурсници.

От есента в акредитираните 51 вуза ще бъдат приети 70 259 студенти - бъдещи бакалаври и магистри. През учебната 2012/2013 г. ще се увеличат шансовете на кандидатите да се обучават по природни науки, математика и информатика, педагогически науки, здравеопазване и спорт, съобщава в. „Сега“.

Решението за броя на студентите и докторантите ще бъде гласувано на редовното заседание на правителството днес. Миналата година броят на първокурсниците бе 71 780, като свободните бройки за кандидат-висшисти бяха с 5300 повече спрямо 2010 г. Реално заетите места обаче бяха 64 369.

За разлика от местата за бакалаври и магистри бройката за докторантите се увеличава със 150, съобщават от пресслужбата на кабинета. Бъдещите докторанти ще бъдат 2116, а през м.г. техният план-прием е бил 1965.

Годишните такси за обучение на студенти и докторанти ще се увеличат, като ножицата е от 10 до 100 лв. Увеличението на сумите за обучение става възможно, след като в края на 2011 г. правителството тихомълком вдигна тавана на таксите и вместо от 50% от издръжката на един студент, те вече не трябва да надхвърлят 2/3 от тази стойност.

Сред държавните вузове, които увеличават сумите за обучение, са Пловдивският, Югозападният, Шуменският, Икономическият във Варна, Националната художествена академия, техническите университети в София и Габрово, Аграрният университет в Пловдив и др.

С 5 до 10 лв. се увеличават таксите за явяване на изпити в ЮЗУ, ШУ, Медицинския университет в Плевен.

Без промяна остават таксите за обучение и за кандидатстване в Софийския, Русенския, Техническия университет във Варна, Университета по архитектура, Минно-геоложкия, Лесотехническия университет, Химико-технологичния и металургичен университет, медицинските университети в София, Пловдив и Варна, УНСС, Стопанската академия в Свищов и част от училищата по изкуствата.

Най-малко за обучението си ще заплащат студентите от педагогическите специалности, администрация и управление и туризма - между 300-420 лв. Най-висока е таксата за медицина и изкуства, която за различните ВУЗ, специалности и образователно-квалификационни степени се движи между 540 лв. и 1500 лв., посочиха от пресслужбата на МС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg