US гигант с интерес към ВМЗ - Сопот

1171
US гигант с интерес към ВМЗ - Сопот

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков се е срещнал с ръководството на АТК (Alliant Techsystems), водещ производител на военноотбранителни и космически технологии с три дъщерни компании - ATK Armament Systems, ATK Mission Systems и ATK Space Systems.

Министър Трайков е обсъдил с мениджмънта на компанията участие на български фирми като подизпълнители по поръчки на АТК за снабдяване на американската армия с амуниции, както и възможностите за приватизацията на ВМЗ - Сопот, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Експертите на компанията са дали висока оценка на качеството на производството на българските предприятия от военноотбранителната индустрия.

По време на визитата на министър Трайков Агенцията за търговско развитие на Съединените щати (USTDA) е предложила да направи три предпроектни проучвания в българския енергиен сектор.

Проучванията могат да обхванат възможностите за транспортиране на компресиран природен газ през Черно море, съхранението на отработено ядрено гориво на площадката на АЕЦ „Козлодуй" и необходимите инвестиции в мрежата на Националната електрическа компания.

„Трите проекта са важни за енергийната сигурност и независимостта на страната ни", е подчертал министър Трайков.

Според него експертизата може да бъде предоставена на България безвъзмездно и ще послужи като независима оценка при стратегическото планиране на инвестиционните приоритети в сектора.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg