Ужилиха ни с 35 милиона

424
Ужилиха ни с 35 милиона

35 млн. лева. Това е сумата, която близо 1 млн. българи са платили заедно за неизползван от тях ток в Североизточна България през миналата година. Сумата е натрупана от кражби на електричество. Неправомерно изразходеният ток минава в електромерите на редовните платци и е начислен в техните сметки. Това призна шефът на управителния съвет на "Е.ОN България" ЕАД Манфред Пааш, цитиран от вестник „Стандарт“. Седем на сто от електричеството, което тече по жиците в Северозападна България, се краде, допълни той. Това прави около 6.4 млн. киловатчаса, или между 30 и 35 млн. лв., изчисляват от дружеството.

Заради големите кражби на ток Е.ОN създаде електрическа полиция, която действа от миналата година. Спецзвеното обикаля уредите за отчитане и търси незаконно закачили се абонати. При направените над 13 000 проверки са открити 790 крадци на ток, съобщиха от компанията.

Със 70 на сто са скочили и кражбите на електричество в Западна България през миналата година, в сравнение с 2006 г., съобщиха от CEZ-България. Компанията обслужва близо 2 млн. абонати. Загубите от кражби на ток за дружеството само за 2007 г. са били 13 874 640.77 кВтч. От компанията отказаха да обявят на каква сума се равнява откраднатата енергия. Сметките обаче показват, че тя е струвала около 70 млн. лв.

Загубите не се начисляват в бележките на редовните платци и не са за сметка на компанията, заявиха от пресслужбата на CEZ. Не стана ясно обаче на чия сметка се пишат откраднатите киловати, макар че от дружеството заявиха, че знаят точно кой ползва ток, без да плаща. От CEZ обаче признаха, че събирането на парите за крадената еленергия е много бавен процес.

Добра новина за абонатите си имат само от EVN. Компанията, която обслужва Югоизточна България, отчита намаление на загубите на ток с 2.5 на сто за последните две години, като фирата достигнала 14.4 % през 2007 г. Дружеството обаче не пожела да обяви колко киловатчаса ток и на каква стойност са "изчезнали" по жиците. Не стана ясно и кой е платил за тях. EVN обаче се похвали, че ще похарчи над 140 млн. лв. за инвестиции в преносната мрежа, което да намали загубите. Същите мерки са предприели и от другите две дружества.

Инвестициите в мрежата на Е.ОN за 2007 г. са за 99 млн лв., а за 2008 г. се предвижда да достигнат 104 млн. лв. CEZ пък предвижда да похарчи близо 78 млн. лв. за подновяване на жици, трансформатори, елтабла и електромери през 2008 г. Въпреки големите инвестиции обаче кражби е имало, има и ще има, прогнозират експертите в бранша. Проблемът съществува в целия свят, но в нашата страна е особено сериозен, оплакват се и от трите дружества, които доставят ток в България.

Колкото повече се вдига цената на електричеството, толкова повече ще растат кражбите, смятат спецовете в бранша. Според тях има хиляди начини да откраднеш ток, като най-честият е да натовариш съседа си да плаща за твоя ток. Вместо през електромера на крадеца, токът минава през този на комшията и се начислява в неговата сметка. Може да се поставят и устройства, които да пречат на електромера да отчете реално преминалия през него ток.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg