В интернет се появиха личните данни на десетки бизнесмени

422
В интернет се появиха личните данни на десетки бизнесмени

Агенцията по вписванията е поредната държавна институция, която драстично наруши закона за личните данни. Сканираните лични карти на десетки бизнесмени се оказаха в интернет, след като ведомството качи на сайта си всички документи от фирмените дела на компаниите, които те управляват.

От няколко дни в интернет форумите върви гневна дискусия по въпроса. В Youtube дори има клипче как безпроблемно всеки може да открие данните, които би трябвало да са тайна.

От Агенцията по вписванията вчера не можаха да дадат задоволително обяснение защо са пуснали в мрежата факсимилета от личните карти. "Ние си изпълняваме закона, а той изисква да сканираме цялото фирмено дело, което досега се е намирало в окръжния съд", каза пред "Сега" зам.-шефката на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Според нея проблемът не е голям, тъй като който е искал да види личната карта на някой бизнесмен, и досега е можел да го направи съвсем свободно в окръжния съд, където се съхраняват фирмените дела. "При създаването на агенцията миналата година се обърнахме към Комисията за защита на личните данни, но само за да я питаме дали трябва да станем оператор, и отговорът беше отрицателен", каза Митева.

"Знаем за проблема. Другата седмица предвиждаме среща с Агенцията по вписванията, за да видим как ще се излезе от ситуацията", коментира вчера Красимир Димитров, член на Комисията за защита на личните данни. Проблемът е, че агенцията дословно спазва записаното в Закона за търговския регистър - да се сканират всички документи от досиетата. "Нарушението обаче не е навсякъде. То идва от няколко съдилища, включително в София, които навремето неправомерно са сканирали лични карти", смята Димитров.
Сайтът на Агенцията по вписванията заработи преди седмица и в него вече може да се открие подробна информация за над 150 фирми, които са успели да се пререгистрират след Нова година. Законът за търговския регистър задължава това да направи всяка фирма у нас в срок до 3 години. Самият старт на системата бе отлаган няколко пъти.

Преди време дори правителството наруши закона за личните данни, като публикува в "Държавен вестник" имената, ЕГН-тата и постоянните адреси на собствениците на терените, отчуждени заради разширението на южната дъга на софийското околовръстно шосе. Въпреки че по закон за нарушенията са предвидени глоби, които могат да стигнат и до 100 000 лв., държавните институции засега се измъкват безнаказано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg