В закъсалата БАН: 1523 лева за секретарка

1082
В закъсалата БАН: 1523 лева за секретарка

Секретарка от затъналия в безпаричие БАН взема повече от старши научен сътрудник първа степен. Жената, която прави кафето на шефа на академията - акад. Никола Съботинов, и вдига телефона му, се разписва срещу 1261 лв. всеки месец. Това установи разследване.

Според документите от Математическия институт на БАН, с които разполагаме, Съботинов е уредил секретарката си и с още два граждански договора. Тя прибира 150 лв. от Института по океанология във Варна и още 112 лв. от Института по хидро- и аеродинамика също в морската столица. Самият Съботинов е с два договора за общо 2392 лв.

Най-скандален обаче е случаят с главния научен секретар Стефан Хаджитодоров. Той получава заплати от 4 места за общо 4330 лв. Освен това е свръхчовек, защото по документи се труди от 0 до 24 ч.

Хаджитодоров има 2 пълни трудови договора по 8 часа и два на половин ден - всички в структурите на БАН. От Централното управление на БАН той взима брутно 1801 лв. В центъра по иновации още 1697 лв.

Отделно получава 332 лв. от Централната лаборатория по биомедицинско инженерство. За да не е капо, пише анализи и в Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана, откъдето му плащат по 500 лв. месечно.

Преди няколко дни Хаджитодоров заплаши, че ще лиши държавата от прогнози за времето, земетресенията и градушките, защото институтът му няма пари. Скандалната заместничка на акад. Никола Съботинов Славия Бърлиева също се води на два основни трудови договора.

От "Кирилометодиевския научен център" тя взима заплата от 940 лв., а от централното управление на БАН 507 лв. Съботинов очевидно много държи на нея, защото Общото събрание на БАН вече на 2 пъти я освобождава като научен секретар на хуманитарните институти.

"Ученият" Бърлиева обаче е желязна и не напуска, съобщиха от академията вчера. Учените са възмутени, защото за истинските големи умове парите винаги не достигат. Много хора в БАН, които работят по стойностни проекти, преживяват с 600-800 лв.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg