Вадят на светло далаверите в Слънчев бряг

922
Вадят на светло далаверите в Слънчев бряг

Зам.-министърът на туризма Иво Маринов ще влезе в борда на директорите на „Слънчев бряг" АД. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Малина Стратиева, която е получила писмо от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за свикване на извънредно общо събрание на акционерите. Единствената точка в дневния ред е предложение за смяна на борда на директорите на елитния ни морски курорт. На 17 март съветът на дружеството трябва да определи дата за насрочване на общото събрание в срок от 45 дни.

Всички от сегашното ръководство ще бъдат освободени след близо 10-годишно управление. Въпреки че от министерството все още няма официален коментар по темата, Стратиева осветли имената на новите попълнения. Освен Маринов в борда щели да влязат зам. областният управител на Бургас Златко Димитров, общинският съветник от Несебър Константин Лефтеров, както и две дами, известни с дългогодишна кариера в туристическия бранш - Соня Енилова и Мария Михалева.

Новото ръководство на дружеството ще трябва да осветли всички съмнителни сделки и скандали, които тресат най-големия ни курорт цяло десетилетие. През годините държавата си затваряше очите за скандалния факт, свързан с огромен конфликт на интереси в АД-то. Става дума за хотели, които са притежание на по-голямата част от членовете на борда на директорите на „Слънчев бряг" АД. Смущаващ е и фактът, че председател на Съвета на директорите на дружеството е минотарният собственик (с 25% от акциите), при участие на държавата като мажоритарен собственик (със 75% от акциите). Освен това дружеството от години не реализира печалба, която да разделя дивиденти с акционерите си.

Продажбата на парцели в „Слънчев бряг" АД от години също се извършва нерегламентирано - без провеждане на търг, без ясни критерии и без експертна оценка. Налице са стотици нефункционални ремонти и извършване на строителни дейности, които са договаряни от дружеството с определени фирми без провеждането на конкурс.

Непрозрачно и с предпоставки за корупционни схеми е и отдаването за стопанисване на паркинги, ваканционни влакчета, паяци и площи за алейна търговия на територията на курорта, обясни Стратиева.

Според хотелиери над 150 млн. лв. постъпили в "Слънчев бряг" вследствие на приватизацията, но те били изразходвани по непрозрачен начин. Смущаващ е и фактът, че тези пари са похарчени, без да се инвестира нито лев за най-наложащия проблем - изграждане на канална мрежа за дъждовни води. В момента при падането на пороен дъжд алеите и улиците се превръщат в реки и стоят така с дни и седмици. И в момента курортът е под вода.

В общественото пространство отдавна се акцентира върху няколко фрапиращи случая за злоупотреба с държавно имущество и средства от страна на дружеството. През годините на управлението на борда редовно зелени площи се вкарваха в регулация и се продаваха незаконосъобразно.

Изключително скандален е случаят и с хотел "Кристал", който, след като беше ремонтиран с държавни пари като хотел, веднага бе разпродаден на стаи като общежитие. Това се случи без провеждане на търг. На безценица бяха продадени и акциите на "Ред лайн" АД, които притежаваше дружеството.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ОХ ЩЕ ГИ ЗАБОЛИ
# 0
13:03 | 12 March 2010
Защо Държавата е позволявала тоа?ТРОЙНИЦИТЕ СА СЕ КЕФИЛИ ПО ЯХТИТЕ СИ, а сега са загрижени МНОГО за харода си, но той вече не е техния народ кадето ровнеш-само кал,кал,кал-това ни завещаха ТРОЙНИЦИТЕ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg