Въвеждат 10-годишна абсолютна давност на задълженията?

4125
Въвеждат 10-годишна абсолютна давност на задълженията?

ГЕРБ се готви да увеличи двойно срока, след изтичането на който даден дълг на гражданин се отписва. Предложението е в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) да се запише, че ще има 10-годишна абсолютна давност за задълженията, включително за парно, ток, вода и телефонни сметки. Сега давността е 5 години.

"В момента при данъчни задължения има 5-годишна давност. Но при всяко действие на публичен изпълнител, дори да се вземе справка по уточняване на дълга, давността се прекъсва и започва да тече нов 5-годишен срок. Така се получавало порочен кръг и в крайна сметка борчът остава несъбираем. Ние искаме да се наложи една 10-годишна абсолютна давност, така че, ако държавата или някой друг не успее да събере дължимото си за този срок, гражданинът бива окончателно освободен от тях", обяснвява депутатът от ГЕРБ Емил Радев пред вестника.

10-годишна абсолютна давност фигурира и сега в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Тя се отнася именно за данъчните задължения, дадени от депутата от ГЕРБ като пример.


Според чл.171 от ДОПК "с изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща тази, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността".

Този срок също бе въведен под предлог, че така държавата след 10 години ще спре да тормози хората за стари данъчни задължения. Дотогава "обикновената" давност за данъците бе пет години.

На практика с въвеждането на абсолютната давност ще се облекчат тези дружества, които сега не смогват дори да разберат длъжниците си за няколко години. Законът позволява давността да се прекъсва при определени обстоятелства - например ако се предяви иск в съда или се предприемат действия за принудително изпълнение.

Пак по ЗЗД от прекъсването на давността почва да тече нов 5-годишен срок. На теория това би могло да означава, че при определени обстоятелства може да има вечни длъжници.

Но практиката, включително и съдебната, от години е съвсем друга. За всички кредитори в момента е ясно, че трябва да се вместят в петгодишната обща давност. В противен случай нямат никакъв шанс да си съберат дължимото. Същото се отнася и за длъжниците. Затова и промяната ще е облекчение единствено за дружествата с много длъжници.

Друг аргумент на депутатите, които генерират промяна с давността, е, че банките няма да могат да прехвърлят претенциите си към наследниците на нередовните платци след изтичането на този 10-годишен срок.

Източник: в. Сега

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Joe Black
# 0
15:09 | 24 September 2012
Ейййй мноооо сте прости брееее. Това няма нищо общо с предложението - ТОЧНО ОБРАТНОТО на тъпата ви статия е ! В полза на хората е - срещу банките и вечните кредити.
Е.
# 1
11:04 | 2 April 2012
Напротив, ще направят добро на хората - абсолютната давност тече независимо от действията на кредитора и няма общо със стандартната давност, която да почва да тече отново и отново, и да продължава десетилетия...
Безимен
# 2
18:03 | 11 March 2012
Е,сега наистина ще загубят изборите.въведат ли този закон.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg