Видни бизнесмени пак пазаруват евтино от "Софийски имоти"

2396
Видни бизнесмени пак пазаруват евтино от

Скандалната общинска фирма "Софийски имоти" продължава да разпродава евтино общинско имущество, макар да има тотален мораториум върху всички сделки. И този път с просторни и евтини апартаменти са се сдобили видни бизнесмени - Ивайло Коевски и Христо Чоевски, крупни инвеститори на пазара на имоти у нас. След сигнал за поредните, неизвестни досега, сделки стопанската комисия в Столичния общински съвет реши да уведоми за случая прокуратурата.

Сделките са сключени през дъщерното дружество на "Софийски имоти" - "Заводпроект". На 6 март 2008 г. дружеството е регистрирало продажба на три големи апартамента в центъра на София. Купувач и в трите сделки е фирма "Еф Екс студио", собственост на Ивайло Коевски и Христо Чоевски. Справка за средните цени в тези райони показва, че имотите са купени в пъти под пазарните нива.

И трите апартамента са в идеален център, на пл. "Петко Славейков". Те са с квадратура 205 244 и 216 кв. м, а цените са съответно 254 889 лв., 299 456 и 258 820 лв., обясниха от Службата по вписванията. Това прави цена на кв. метър от 614 до 637 евро. Справка към 10 март показва, че средните цени в центъра за тристайни апартаменти са били 1697 евро на квадратен метър.

Ивайло Коевски е брат на Димитър Коевски, шеф на агенция "Пътища" по времето на управлението на Иван Костов, уволнен от тогавашния министър Евгени Чачев и сочен за близък до кръга Бакърджиев. Ивайло Коевски е в управата на "Супер Боровец пропърти инвестмънт", на "София филм", на Оловно-цинковия комплекс в Кърджали, бивш шеф на "Дару Кар". Името му се свързва с Атанас Тилев. Христо Чоевски пък е бил в управата на застрахователната компания "Аполо и Болкан", където се подвизаваше и бившата барета Алексей Петров.

Тези сделки са сключени при действащ мораториум върху "Софийски имоти" и дъщерните й фирми, както и в нарушение на наредбата за управление на общинските дружества, коментираха вчера съветници от стопанската комисия в СОС. Те препоръчаха на кмета и председателя на общинския съвет случаят да бъде предаден на прокуратурата. Според съветници обаче е възможно и в този случай фирмата да се опита да се оправдава с наличие на предварителни договори отпреди налагането на мораториума в края на 2003 г.

Съветниците ще поискат проверка и за други сделки, сключвани от "Заводпроект" след налагането на общинския мораториум в края на 2003 г. "Тогава се разбра, че във фирмата има апортирани 35 апартамента, къде са днес те", попита Христофор Христов от БСП.

На този въпрос от "Софийски имоти" отвърнали: "Не ни питайте за "Заводпроект".
Справка на "Сега" показва, че голяма част от апартаментите са били ударно продадени още през 2004 г. На 22 март 2004 г. е регистрирана продажба на общо 18 имота. През 2005 г. пък е правена замяна за придобиване на част от имот в "Лозенец" срещу предоставяне на апартаменти. В този случай "Заводпроект" е придобил 360 кв. м терен в "Лозенец", който е платен с 3 големи апартамента.

"Заводпроект" е 100% собственост на "Лабело", която пък е 100% на "Софийски имоти". Управител и на двете дъщерни дружества е Светослава Ангелова. Тя е назначена по времето на Стефан Софиянски през 2002 г.

За пореден път стопанската комисия в СОС реши да задължи "Софийски имоти" да предостави пълен списък с терените и апартаментите, включени в дъщерните й дружества "Лабело" и "Заводпроект". Наред с това общината ще уведоми камарата на нотариусите и Софийски градски съд, че на "Софийски имоти" и дъщерните й фирми се налага втора, поредна забрана за разпореждане с имущество. Извънредни действия са предприети и след проверка на Националната агенция по приходите, като от различни районни съдилища ще бъде изискана информация за вписани сделки на името на "Лабело".

Източник: в. "Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg