Властта изсипва 1 млрд. лв. в социалния сектор

446
Властта изсипва 1 млрд. лв. в социалния сектор

Над 1 млрд. лева ще бъдат похарчени от бюджетния излишък за социални политики, социално подпомагане и повишаване на пенсиите от октомври и от януари догодина. Това съобщи лидерът на КНСБ Желязко Христов след среща на синдикатите с министри и ръководството на БСП.

Още не е окончателно решена формулата за разпределение на пенсионните вноски след включването на държавата като съосигурител. Финансовият министър Пламен Орешарски беше категоричен, че бюджет 2009 е правен по съотношението 8:10:12 съответно за работниците, работодателите и държавата. От БСП обаче вече обявиха, че искат вноската на работниците да стане 6%. Синдикатите също обявиха, че настояват личната осигуровка да падне поне на 7%. При формулата 8:10:12 се прави отстъпка от 300 млн. лв. за работодателите, пресметна Желязко Христов. "Намаляването ще засегне пенсиите. Ако се ограничат приходите, ще трябва да се ограничат и разходите отнякъде", отсече обаче пред "Сега" Пламен Орешарски.

Синдикалните лидери се обявиха остро против модела Първанова-Цонев за включване на частните фондове в задължителното здравно осигуряване. Здравният министър Евгений Желев обаче ги уверил, че засега повишената вноска ще се събира в НЗОК, а впоследствие ще се мисли за частните фондове. "Повишаването на здравната вноска ще се отрази благоприятно, но на фона на затягане на кранчетата и използване на парите по предназначение", подчерта лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Профсъюзите настояха от излишъка да се отделят пари за създаването на електронна здравна карта, която да отчита колко хора са били прегледани и каква диагноза им е поставена. Поискаха и по-голям скок за минималната работна заплата. Според "Подкрепа" тя трябва да стане 400 лв., за да се неутрализира негативният ефект от плоския данък за хората с по-ниски доходи. Според КНСБ пък трябва да е 260 лв. Засега управляващите смятат да я повишат на 240 лв. Те не са се съгласили и да се въведе отново необлагаем минимум заради плоския данък. "Запазването му е един от начините за запазване на сивата икономика", коментира депутатът Мая Манолова.

Политическият съвет на тройната коалиция ще се събере вероятно в края на другата седмица, за да реши окончателно за разпределението на излишъка, бюджет 2009, пенсионните вноски и здравната реформа.

По думите на Желязко Христов социалният министър Емилия Масларова уверила, че вече е подготвена законодателна промяна, с която да се разширят браншовите колективни трудови договори. Орешарски пък бил склонен да се разшири ваучерното хранене, което сега засяга около 100 000 души. Също можело да се мисли за повишаване на необлагаемите 40 лв. за храна. Христов обяви още, че от вчера за КНСБ не съществува наредбата за регулация на доходите в предприятията с над 50% държавно и общинско участие.

Източник: в. Сега

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg