Властта крои спасителен план за "Кремиковци"

1071
Властта крои спасителен план за

Металургичният комбинат "Кремиковци" не е забравен от новата власт. Работна група с участието на експерти от икономическото и финансовото министерство ще предложи в най-къси срокове варианти за бъдещето на най-голямото българско предприятие.

Това стана ясно на среща между премиера Бойко Борисов и държателите на облигации от дружеството. На нея присъстваха също синдикът и главният архитект на столицата Петър Диков.

"Не съм очаквал толкова бърза реакция от управляващите", каза синдикът Цветан Банков. Това, което ме радва, е, че никой не говори за спиране на комбината. Поне засега електропещта и Стан 1700 ще работят. Така ще поддържаме присъствието си на вътрешния пазар, макар и с ограничени обеми. Паралелно съкращенията ще продължават", допълни Банков.

Големите кредитори, сред които е и държавата, ще решат как дружеството ще се преструктурира. Това ще стане, след като бъде разгледан внесеният оздравителен план. Ако той бъде приет, "Кремиковци" ще тръгне по нов път на развитие. Виждам го като модерно, екологосъобразно и печелившо дружество, което ще позволи по нов начин да се използват и прилежащите територии, каза Банков. По-рационално ще може да се използва и наличната инфраструктура в района.

"Кремиковци" има много производства, които биха могли да се обособят и да бъдат продадени. Това ще решат бъдещите му акционери, допълни той.

В момента тече едномесечен срок, в който частните кредитори могат да заявят желание да капитализират дълговете си. След това вещи лица ще направят оценка на всяко вземане, т. е. колко акции по номинал се падат на всеки при вдигането на капитала. При съгласие списъкът ще бъде приложен към плана за оздравяване и ще се насрочи общо събрание. Очаква се то да бъде през октомври.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg