Водата ще поскъпва плавно

1293
Водата ще поскъпва плавно

Водата ще поскъпва, но това ще става плавно и ще бъде съобразено с възможностите на потребителите да плащат за ВиК услугите. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на открито заседание вчера, на което бяха обсъдени внесените заявления от ВиК оператори за утвърждаване цени на водоснабдителните и канализационни услуги.

Както Труд писа, цените на ВиК услугите в страната може да поскъпнат драстично след Нова година. Причината – голяма част от водните оператори са заложили в своите бизнес планове увеличение на тарифите от 3 до 32%.

Концесионерът „Софийска вода“ настоява услугата доставяне, отвеждане на отпадъчни води и пречистване за битови абонати да поскъпне с близо 32% от 1 януари 2017 г. –  от сегашните 1.82 лв. за кубик столичани да плащат 2.41 лева с ДДС.

„Мога да кажа, че нашите решения ще бъдат такива, които да не допуснат скокообразно повишаване цената на ВиК услугите. Ние отчитаме, че има необходимост от инвестиции във ВиК сектора за подобряване на качеството на питейната вода, намаляване на загубите, дейности, свързани с пречистването на водата, но при всички положения ще се съобразяваме с възможностите на българските граждани да ползват и заплащат тези услуги“, заяви Иванов след открито заседание на КЕВР.

От КЕВР обясниха, че окончателното решение къде и как би могла да поскъпне цената на водата ще бъде публикувано след закритото заседание на КЕВР на 31 октомври 2106 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg