Водата в София поскъпва с 3, а с 20%

1037
Водата в София поскъпва с 3, а с 20%

Цената на водата в София се вдига с 3%, а на с 20 на сто, колкото искаше концесионерът „Софийска вода”. Това стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бяха обсъдени предложенията на три ВиК – в столицата, Пещера и Плевен за по-високи цени на водата.

Според предложението на регулатора кубик студена вода в София ще стане 1.82 лева, или с 6 стотинки повече от сегашната цена. Дружеството "Софийска вода" обаче настоя за 2.11 лева за кубик с ДДС, посочва вестник "Труд".

Според Ивайло Касчиев, ръководител отдел "Ценово регулиране и бизнес планове - ВиК услуги" в КЕВР, увеличението от 3% е необходимо, за да продължи операторът да работи.

Поскъпването беше оправдано и от председателя на комисията Иван Иванов, който обясни, че при трите дружества цената не е променяна повече от 5 години.
Ново увеличение ще има от 1 януари, когато започва новият регулаторен период от 01 януари 2017 до 2022 г. То ще бъде определено след стриктен регулаторен одит от КЕВР, обясни Иванов.

Според концесионера „Софийска вода” повишението е нужно заради намалялото потребление в столицата.

Битовите потребители в столицата, някои предприятия и болници са започнали да спестяват по 6.2 млн. куб. м вода годишно, заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" Арно Валто.

Той посочи, че намалява консумацията на вода и при битовите потребители от 135 л на човек през 2011 г. на 127 л през 2014 г. Тази тенденция е характерна за цяла Европа и е добра новина, каза Валто.

Регулаторът ще вземе окончателно решение за цената на водата на 28 април, като новите цени ще влязат в сила от 1 май.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg