Връзки с бивши от властта във фирмата с рекорден дълг

713
Връзки с бивши от властта във фирмата с рекорден дълг

Рекордните 398 милиона лева дължи на държавата закритата "Унитренд", съобщи вчера в. "Труд".

Несъбираемите вече вземания са в регистъра на длъжниците на НАП в интернет. От него се вижда, че общият дълг на 92 компании е над 2 млрд. лв.

"Казусът с фирми, които трупат задължения, разменят си собственост, прехвърлят се към безимотни, от които няма какво да се събере, или се закриват, е класика. Заради нея отдавна настояваме да се забранят сделки с фирми, преди да са изчистени задълженията към хазната", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров вчера.

За "Унитренд" данъчните подали сигнал в прокуратурата преди години.

Фирмата рекордьор се появява в регистрите под името "Транслимитид". На 22 февруари 2005 г. се прекръства на "Унитренд" и се мести в Кюстендил. Тамошният съд я регистрира на 6 април, 2005 г., а на 14 април я заличава.

Основанието е чл. 632 от Търговския закон и глава 52 от ГПК, съобщиха вчера от фирмено отделение на съда. Писмото до Столична следствена служба е изпратено с изходящ номер 198 от 2 май 2007 г. Предметът на дейност на фирмата е "маркетингова, лизингова и информационна дейност,комисионни сделки и др. Нямаме данни за наказателно преследване спрямо фирмата от Кюстендил, казаха от окръжната прокуратура вчера.

Справка в системата ДАКСИ сочи, че нейни собственици са Георги Стойнев Сулев и офшорките "Карсон" и "Таунсайд Лимитед". "Карсон" има собственост в общо 8 дружества. През едно от тях - "Трансенергоремонт" участва в управлението на "Строително-инженерингова компания" София. В нея като съсобственик фигурира бившият строителен министър Валентин Церовски. Вчера той не бе открит за коментар.

Двете офшорки са собственици на закритата "Булкабел", която пък държи 40% от "МФИ- Електро" АД. Другите 60% са собственост на "Моллов Файненшъл енд индстъриал груп" на бизнесмена Валентин Моллов.

"В "МФИ-Електро" нямам участие от 1995 г. Не желая да ми реанимират името. Нека компетентните да проверяват. Продадох фирмата на другия собственик, която се развиваше добре докато не станаха големи длъжници", коментира вчера Валентин Моллов.

Източник: в. 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg