Всеки четвърти дава 30% от доходите си за кредити

499
Всеки четвърти дава 30% от доходите си за кредити

25% от българските семейства харчат над 30% от доходите си, за да плащат заемите, които са взели. Това показва нов доклад на Световната банка за въздействието на кризата върху домакинствата. Още една четвърт от нашите погасяват кредити, но с между 20 и 30% от доходите си.

Хората, които покриват дълговете си само с 1-5% от дохода, са под 5% от българите. В Чехия това са 1/4 от семействата, толкова са и в Полша. Повече от българите със свръхзадлъжнялост са само румънците от всички нови страни-членки на ЕС.

Дълговете на родните домакинства достигат 30% от БВП. По-малко заеми от нас вземат румънците, словаците и словенците.

За разлика от останалите държави в изследванетоБългария е и със сравнително нисък дял на кредитите, деноминирани в чужда валута - едва 25% показват данните на Световната банка. По-нисък дял от нас имат само Чехия и Словакия. В Хърватия заемите в чужда валута наближават 75%, а в Естония и Латвия дори ги надхвърлят.

Българските семейства обаче са сред най-засегнатите от поскъпване на храните и горивата. Над 20% от разходите на домакинствата у нас отиват за изхранване. Още 15% от харчовете са за гориво.

Най-бедните 20% от домакинствата у нас пък дават за храна повече от половината от доходите си.

Източник: в. 24 часа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg