Всеки осми злоупотребява с алкохола

1945
Всеки осми злоупотребява с алкохола

Всеки осми у нас пие твърд алкохол всеки ден, а всеки четвърти - редовно, т.е. почти през ден. Стресът и трудните условия на живот са основната причина за злоупотребата с алкохол, а на това се дължат 10% от болестите на съвремието. Това са данни от проекта на Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г.Според нея през периода 1999-2011 г. българинът е започнал да пие повече бира на фона на минимално намаление на вината и ракиите.

За да се справи с проблема, здравното министерство предлага серия от мерки, съобщи "Труд".

Първата е въвеждане на здравно обучение и образование още в детските градини, което да продължава в училищата. Предлага се и нов модел на национална политика срещу злоупотребата с алкохол, защото явно сегашните мерки не дават резултат.

Друга мярка предвижда политика за повишаване на физическата активност на населението, тъй като според данните 75% от българите изобщо не спортуват и не правят никакви упражнения.

Освен това се обсъжда идеята лечебните заведения също да станат едно от "оръжията" на профилактиката, а не да вървят след болестите.

Тревожно е също, че през 1999 г. 57% от 16-годишните са заявили, че са пили поне едно питие в последните 30 дни. А през 2011 г. този процент вече е 65.2. През 2007 г. 21% от учениците са се напивали поне едни път през последния месец, почти толкова са и през 2011-а – 20.4.

19.8% от мъжете и 3.8 на сто от жените у нас консумират твърд алкохол всеки ден. Според проучванията 12 на сто от преждевременната смърт (под 65 г.) при мъжете и при 2% от жените е настъпила именно заради злоупотреба с чашката.

Преди дни НЦИОМ пубикува резултати от изследване, според което бирата е най-често употребяваната алкохолна напитка сред младите - 74%. С 8% повече са хората, които я предпочитат през последните три години.

Над половината - 57%, пият вино. 56% от интервюираните употребяват концентрати (ракия, водка, уиски и т.н.).

13% от участвалите в изследването са заявили, че не употребяват спиртни напитки.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg