Вземат имоти на депутати, без да им свалят имунитета

839
Вземат имоти на депутати, без да им свалят имунитета

Незаконните имоти и банкови сметки на депутати и магистрати ще се отнемат, пише в новия проект за гражданска конфискация, който бе внесен в сряда от ГЕРБ и трябва да бъде гласуван по бързата процедура.

Представителите на законодателната и съдебната власт трябва да доказват произхода на средствата си наравно с обикновените граждани, ако са разследвани за престъпление. Имотите им ще бъдат проверявани дори ако производството срещу тях е спряно заради имунитет. На отнемане ще подлежи всичко над 250 000 лв., за което проверяваните и техните семейства нямат законен източник на средства, пише в. 24 часа.

Да се отнемат незаконни имоти и банкови сметки на депутати и магистрати, предвижда новият проект за гражданска конфискация.

Според проекта, внесен от група депутати на ГЕРБ, те ще трябва да доказват произхода на средствата си наравно с обикновените граждани. По-рано премиерът Бойко Борисов поръча Законът за отнемане на незаконно придобито имущество да бъде гласуван по бързата процедура.

В новите текстове е записано, че комисията “Коларов” събира сведения за доходите, банковите сметки и имотите на хора с имунитет, стига да са разследвани за престъпление, генериращо облага.

Тъй като делата по отнемане на имущество, за което не се установи законен доход, ще се гледат от граждански съд, имунитетът не пази народни представители, съдии и прокурори от конфискация.

На отнемане ще подлежи всичко над 250 000 лв., за което проверяваните и техните семейства нямат законен източник.

Производстото ще стартира веднага след предявяване на обвинение за извършено престъпление.

Комисията сама ще преценява за какъв период назад във времето да търси мръсни пари. Конкретен срок в проекта не е записан, но според правосъдния министър Диана Ковачева той не може да е по-малък от 10 г.

Съдът ще налага запор и върху имуществото на трети лица и фирми, ако се предполага, че то е придобито от престъпна дейност на проверявания.

Преди да поиска от съда отнемане на имуществото, комисията ще прави финансово разследване в продължение на 1 година и 6 месеца. Събира сведения за издръжка, разходи, активи, пътувания и сделки на всички членове на семейството.

Проверяваният може да предоставя доказателства за доходите си веднага след налагане на обезпечението от съда. А комисията е длъжна най-късно в тримесечен срок да предяви иск за отнемане пред съда или да прекрати производството. То се разглежда от граждански състав на окръжния съд по местоживеене на проверявания.

Според новия законопроект отнемане се постановява, ако “придобиването на имущество със средства, за които не е установен законен източник, е доказано с по-висока степен на вероятност от степента на доказване на противното”.

В полза на държавата могат да отидат и дарения на роднини по права линия и по съребрена до четвърта степен, както и имущество на фирми, контролирани от проверявания.

Ответникът може да отърве 20% от незаконните си имоти, ако сключи спогодба по време на делото.

“Решението аз да внеса закона е знаково”, обясни шефът на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев.

“Трябва да е ясно не само на приказки, че ще сме непреклонни с борбата с корупцията”, добави още вносителят Красимир Велчев. С приемането на текста ГЕРБ щял да декларира воля за борба с корупцията и престъпността, след като 20 години нито една партия не посмяла да го направи.

Велчев и групата получили уверението на юристите, че с този закон няма да има разчистване на лични сметки или създаване на нов вид корупция като изнудване и др.

Всеки българин трябва да знае, че ще има възмездие и тези, които си мислят, че и те могат да забогатеят по този начин, да не си правят такива сметки. Има хора, при които сделката е нормална, но парите откъде са? Ако се окаже, че са придобити по незаконен начин, пак ще се отнема имущество”, предупреждава шефът на герберите.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg