Взимаме 18 млн. евро от ЕС за лозята през 2008 г.

452
Взимаме 18 млн. евро от ЕС за лозята през 2008 г.

За тазгодишната кампания отпуснатият за страната ни бюджет за конверсия на лозята е 18 млн. евро. Това съобщи Росица Горанова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАВЛ), цитирана от БТА. Парите трябва да бъдат усвоени до 15 октомври и с тях ще бъдат преструктурирани над 2400 хектара с лозя с винени сортове грозде, уточни тя, цитирана от в. "Монитор".

По думите є бъдещето на лозарския сектор у нас е в производството на качествени вина от определен географски регион, като се има предвид експанзията в сферите на търговията, храненето и за подобряване начина на живот.

Общото произведено вино в България през 2007 г. е 1,796 млн. хектолитра, в това число и домашно. Износът за миналата година възлиза на 1,125 млн. хектолитра и в него водещо място заемат бутилираните вина с дял от 81%. Основните пазари за българските вина са Русия - лидер с 65%, следвана от Полша, Великобритания, Германия, Чехия, Швеция и Литва. Регистрираните винарски изби у нас са 203.

През миналата година вносът на вина в страната е нараснал с 22% и е достигнал 150 хил. хектолитра (при 123 хил. хектолитра през 2006 г.) От общия обем най-голямо е количеството на наливните вина - 82%, следвани от бутилираните - 17% и пенливите - 1%. Най-голям вносител на вина в България за 2007 г. е Македония, следвана от Испания, Русия, Чили, Румъния, Франция и Италия.

България влезе в Европейския съюз с утвърдени два региона за производство на регионални вина - Тракийска низина и Дунавска равнина, и с 51 района за производство на качествени вина, каза още Горанова при откриването на международния конкурс “Сомелиер на Европа 2008”. Целта е да повишим конкурентоспособността си чрез производството на по-качествени вина, добави тя.

През 2007 г. страната ни успя да защити в ЕС и три традиционни наименования на българските вина - за гарантирано наименование за произход, гарантирано и контролирано наименование за произход и благородно сладко, както и 10 допълнителни наименования на вината, сред които - младо, премиум, резерва, специална селекция, колекционно, розенталер и др.

Страната ни разполага с отлични климатични дадености за отглеждането както на международни, така и на местни сортове винено грозде, подчерта Горанова. Сред червените вина у нас с най-голям дял е сортът “Памид” - 16%, “Каберне” и “Мерло” - по 14%, “Гъмза” - 4%, “Широка мелнишка” - 3%. От белите най-разпространени по земите ни сортове са “Ркацители” - 14%, “Димят” - 7%, “Червен мискет” - 6%, “Мускат отонел” - 5% и “Шардоне” - 3%. Като традиционни български сортове тя определи “Мавруд”, “Гъмза” (“Кадарка”), “Широката мелнишка”, “Памид”, “Димят” и “Червен мискет”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg