Яхтите на Диневи продадени на безработен

2295
Яхтите на Диневи продадени на безработен

Перлата на братя Диневи - компанията за покупка и продажба на яхти „Венид яхт", се оказа еднолична собственост на... безработен. Скандалните бизнесмени Динко и Йордан Диневи и съдружникът им Георги Михов са прехвърлили дружеството в ръцете на 57-годишния бай Иван Иванов от с. Балван.

Сделката е сключена през август и напомня до болка на познатата схема за ужилване на държавната хазна чрез „продажба" на фирма с дългове към НАП на социалнослаб, от когото не може и копче да се вземе. По този начин вече бившите собственици се отървават от пасивите на фирмата и оставят всичките й задължения на попадналия в мрежите им бедняк.

Така Иванов, който по собствени признания е трайно безработен и има само 20 стотинки в джоба, по документи е платил 15 000 лева за „Венид яхт".

Срещу това се е задължил да покрие всички задължения на бизнесмените към приходната агенция. Към дата 19 юли 2010 г., те са били в размер на 182 155 лв., но оттогава досега вероятно са нараснали още. Диневи и компания са затрили двойно пишман-купувача, защото според друго от условията в контракта бай Иван от с. Балван „изрично се задължава да обслужва в срок" всички борчове на дружеството към една банка и три лизингови компании.

Според независим одитен доклад на „Венид яхт", направен от „Приморска одиторска компания", към края на миналата година яхтеното дружество е имало дълготрайни задължения по търговски заеми и финансови лизинги в размер на 7.2 млн. лв. Общо пасивите му пък са били в размер на 11 678 000 лв.

Задействането на схемата е започнало още в началото на 2010 г. Дотогава „Венид яхт" е собственост на трима души - Динко и Йордан Диневи и съдружникът им Георги Михов, показва проверка в Търговския регистър.

През февруари обаче братята продават на Михов дяловете си в компанията срещу цифром и словом 3350 лв. Така той става едноличен собственик. Няколко месеца по-късно - на 3 август, Михов сключва договор с бай Иван и му продава дружеството срещу 15 бона.

Сума, която Иванов твърди, че не знае да е плащал. Сделката е направена чрез пълномощник на 57-годишния безработен адвокат Александър Кръстанов, става ясно от документа. Бай Иван обаче твърди, че не познава такова лице. За сметка на това в договора се твърди, че беднякът от с. Балван знае за всички пасиви на фирмата и се задължава да ги обслужва.

В същия ден Михов прави още две ключови стъпки. Освобождава от отговорност досегашния управител на дружеството Марияна Димитрова. А самата фирма е преименувана от „Венид яхт" на „Вектор яхт", като е сменено и седалището й. От „Марина Диневи" в курорта Св. Влас регистрацията й вече е в село Балван. Любопитното е, че на сайта на „Венид яхт" нито една от тези промени не е отразена.

Докладът на „Приморска одиторска компания", показва, че компанията е вървяла директно към дъното преди да бъде прехвърлена на Иванов. През 2009 г. кризата е ударила бизнеса с яхти и продажбите са спаднали със 70%. Така фирмата е калкулирала само 10 000 лв. чиста печалба при 390 000 лв. за предната 2008 г.

Одиторите са категорични също така, че са давани необезпечени заеми към други дружества. А закупените от Диневи и съдружника им яхти са се обезценили и пазарната им стойност е била под тази, на която са били закупени. За това свидетелства и оценка, направена от водещи застрахователи.

Източник: в. Монитор

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg