Забраняват чавки, кръгчета и чертички в изборните бюлетини

495
Забраняват чавки, кръгчета и чертички в изборните бюлетини

Само със знак "Х" ще е позволено вече да се гласува. Ще бъдат забранени чавки, чертички, кръгчета и други в полето срещу името на партията или кандидата в бюлетината.

Ще има и още едно ограничение - да не се използва никакво друго средство за писане освен синя химикалка. Това е регламентирано в Изборния кодекс, според неофициална информация от депутати на ГЕРБ, въпреки че шефката на работната група Искра Фидосова е забранила да бъде разпространяван по медиите.

Най-големи спорове в парламента се очакват именно заради "Х"-а. Досега позволените знаци за гласуването бяха регламентирани с решение на ЦИК и бяха над десетина. Освен това бяха разрешени и цветните химикали. Те обаче ще бъдат премахнати, защото се смята, че именно с помощта на уговорени знаци и цветове партиите контролират купените гласове.

Като мярка срещу платения вот ще е и предвижданата забрана за влизане на придружител в кабинката с неграмотни, глухи, слепи или неми. Ако даден избирател е инвалид, той ще трябва да доказва това с решение на ТЕЛК, за да се допусне човек с него в тъмната стаичка

Освен това придружителите вече ще се вписват в нарочен списък, като кодексът им забранява да помагат на повече от 2 лица. Ако нарушат забраната, ще бъдат глобявани с до 2000 лв.

Санкция до 1000 лв. пък заплашва всеки, който покаже бюлетината си или я заснеме с фотоапарат или мобилен телефон.

Като мярка срещу купуването на гласове е предвидено още личните данни на избирателите - ЕГН и лична карта, да се дописват в самия ден на вота. Избирателните списъци ще бъдат качвани и в интернет. Вече няма да се издават удостоверения за гласуване на друго място, включително и на застъпниците на партиите.

За прозрачност при финансирането на кампанията е разписано, че всички разплащания над 5000 лв. ще се извършват само по банков път. 20% ще бъде прагът за разместване на кандидатдепутатските листи по места.

C 20% ще бъдат оразяни и всички общински съвети в страната, ако този вариант на Изборния кодекс бъде приет. Предвижда се намаляване на броя на зам.-кметовете на общини. Районните кметове пък вече ще се избират от общинските съвети.

За първи път българите в чужбина ще могат да заявяват желание за участие в изборите и по електронен път.

Източник: 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg