Забраняват строителството в София през уикенда

667
Забраняват строителството в София през уикенда

Война на шума обявява Столична община в новата проектонаредба за обществения ред. Ако документът бъде приет, строителството през почивните дни ще бъде забранено. Затяга се и режимът за работа на заведенията за развлечения.

В момента ограничение за строителство и ремонтни дейности през почивните дни няма. Голяма част от обектите ползват именно събота и неделя, защото понякога се налага и затварянето на улици. Събота и неделя се използват ударно и за асфалтиране. Ако новите текстове влязат в сила без промени, забраната за ремонти ще важи и за улиците. "Това ще ни забави много сериозно и ще помислим дали да не направим изключение", коментира зам.-кметът Велизар Стоилов.

Ограничения се въвеждат и за шума в местата за развлечение. Всяко ново заведение вече ще минава през замерване на шума в местната инспекция по околна среда, като това става задължителна част от изискваната от общината документация. Не е предвиден обаче регламент какво се случва с вече функциониращи заведения. Въвежда се и изрична забрана за озвучаване на открито след 22 часа.

Промени има и за жилищните сгради. Тук ремонтите през работните дни вече ще приключват до 19 часа вместо до 20. През почивните дни ще може да се работи при съгласие на съседите. Хората, които ползват жилищата си за провеждане на музикални репетиции и други шумни дейности като зъболекарски кабинети, ще могат да го правят до 19 вместо до 21 часа. Шумните веселби след 22 часа вечерта не са позволени.

Новост в наредбата е и сериозното увеличение на максималните санкции. Досега глобата бе до 500 лв. Новият таван, заложен в закона за местното самоуправление, е 5000 лв. за физически лица и 50 000 лв. - за юридически. Липсата на подобна корекция в останалите наредби на общината води и до абсурди. Така например по новото изискване за замерване на шума в търговските обекти глобата си остава 500 лв., защото тази материя е уредена от друга наредба.

София предлага и някои нови забрани, за да отговори на нуждите на града. Така например занапред миенето на стъкла, както и продажбата на печатни издания и друга търговска дейност, организирана на кръстовищата, се забранява изрично.

Източник: вестник "Сега", Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg