Забраняват жилищни сгради в нивите

969
Забраняват жилищни сгради в нивите

Забранява се изграждането на жилищни сгради върху земеделска земя. Допуска се застрояване само с обекти, които са свързани със земеделското предназначение на нивите, гласи проектонаредба на аграрното министерство.

И досега без промяна на предназначението не можеха да се вдигат жилища върху земеделска земя, но имаше и вратички. С новата наредба се регулира колко и какво може да се строи върху ниви.

Допустими са сгради за съхранение на растителна и животинска продукция, обори за отглеждане на животни, депа за селскостопански машини, торохранилища, силажи, пречиствателни и хидромелиоративни съоръжения. Постройките може да са най-много на 2 етажа.

Плътността на застрояване пък е до 20%, а интензивността - до 0.4. Например при притежавана земя от 10 дка обособената площ за застрояване в един имот е 10 на сто, или 1000 кв. метра. Постройките може да са максимум върху 200 кв. метра от тях.

Разгърнатата застроена площ пък не трябва да превишава 400 кв. м. Позволява се да се направят и до 20 кв. м помещения за обитаване, например за пазач или пастир.

В наредбата има и норми за разстоянията между отделните сгради. Границата между два съседни имота не може да е по-малко от 3 метра.

Изискванията обаче не се прилагат при изграждане на обекти, публична държавна или общинска собственост, пише в доклад към наредбата, подписан от зам. министърът на земеделието Светлана Боянова.

Самото застрояване пък става след издаване на виза за проектиране или подробен устройствен план. Той се изработва по реда на Закона за устройство на териториите.

Земеделските земи и определените за застрояване площи могат да се ограждат.

Източник: в. 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg